Social

Crește numărul de copii diagnosticați cu autism la nivel mondial. În R. Moldova părinții se confruntă cu un șir de provocări

La nivel mondial, numărul copiilor care suferă de autism este în creștere. Actualmente, în Republica Moldova, peste 1 300 de persoane sunt diagnosticate cu diverse forme de autism, majoritatea fiind copii, spun specialiștii. Potrivit acestora, persoanele cu tulburări de spectru autist beneficiază de asistență în instituțiile medicale primare, inclusiv centrele comunitare de sănătate mintală, dar și în instituțiile spitalicești. Însă această asistență este insuficientă, deoarece costurile pentru tratament sunt foarte mari, iar ajutorul din partea statului este nesemnificativ.

Conform unui studiu efectuat la sfârșitul anului trecut, în Republica Moldova sunt diagnosticate cu autism 1 310 persoane, dintre care 1280 sunt copii, a declarat pentru Radio Moldova, directoarea executivă a unei organizații neguvernamentale Aliona Dumitraș, care este mamă a unui copil cu autism. Specialista mai spune că este dificil să crești un copil diagnosticat cu această afecțiune, căci pe lângă partea emoțională cu care se confruntă părinții, tratamentul și reabilitarea sunt costisitoare, iar ajutorul statului este limitat.

„Anul trecut am obținut în sfârșit să avem un centru pentru adulți. Ajutorul care vine din afară, prin parteneriatele externe și proiectele pe care noi le implementăm. Până în acest an am avut și de la Compania Națională de Asigurări în Medicină acoperire financiară pentru acei patru medici care lucrau la centrul nostru medical. Ca să crești un copil cu autism la noi în Republica Moldova este un lux, deoarece pe lângă partea emoțională, psihologică cu care se confruntă acel părinte și partea financiară este destul de afectată. Toate terapiile costă nefiind de nicăieri acoperite”.

Potrivit specialiștilor din sănătate, tulburările din spectrul autist, în general, pot fi depistate în primii doi ani de viață ai copilului, dar în funcție de severitatea simptomelor, diagnosticul poate fi întârziat până la vârsta școlară.

În Republica Moldova, persoanele cu autism au acces la mai multe tipuri de servicii. La nivelul asistenței medicale primare este efectuat gratuit testul de screening la copiii care au 18-24 de luni, fiind astfel evaluat riscul de dezvoltare a unor forme de autism. De asemenea, la internare în instituțiile medico-sanitare spitalicești persoanele au acces gratuit la servicii medicale și la medicamente.

De asemenea, servicii medico-sociale sunt oferite în centrele specializate de intervenție, care au scopul de a evalua copiii a căror dezvoltare este afectată și de a oferi terapii comportamentale, care le-ar îmbunătăți calitatea vieții și ar asigura incluziunea educațională și socială. Serviciile acordate sunt finanțate de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult