Social

Sistemul e-Rețeta este funcțional în toată țară. 1300 de pacienți au beneficiat de medicamente compensate într-o singură zi

Aproximativ 1300 de pacienți au obținut medicamente compensate prin intermediul sistemului electronic e-Rețeta, într-o singură zi. Acesta este funcțional în întreaga țară, de la 1 aprilie. Potrivit reprezentanților Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, pe parcursul zilei de ieri, prin intermediul rețetei în format digital au fost eliberate peste 3000 de medicamente și dispozitive compensate în valoare de peste 550 de mii de lei.

După ce anul trecut a fost testat de medicii și farmaciștii din raionul Hîncești, sistemul e-Rețeta a fost extins la nivel național în primele luni ale acestui an. De la 1 aprilie, medicamentele și dispozitivele compensate sunt eliberate pacienților doar prin intermediul rețetei prescrise în format digital atât de medicii de familie, cât și de medicii specialiști. Preparatele vor putea fi luate în tranșe dacă farmacia nu are în stoc cantitatea necesară.

Este o soluție și pentru pacienții care vor să procure medicamente parțial compensate și nu dispun de suma completă. Cetățeniii vor putea primi aceste rețete doar cu buletinul de identitate, de la orice farmacie, iar în cazul dificultăților locomotorii, acestea vor putea fi preluate de o persoană de încredere, a cărei nume va fi inclus în formularul electronic.

Potrivit ministrei Sănătății Ala Nemerenco, sistemul e- Rețeta va facilita munca medicilor, iar pacienții nu vor mai face cozi la cabinetele acestora pentru a obține rețetele pe suport de hârtie.

„Va reduce din acele vizite nenecesare doar pentru a merge una și aceeași rețetă de foarte multe ori. Mai mult decât atât, el poate să meargă oricare medic. Noi am oferit libertatea de a se adresa și la medicii specialiști, dacă medicul specialist de profil îngust a considerat necesar să prescrie și un alt medicament el o va putea face astfel reducând necesitatea care exista anterior de a merge la medicul de familie și a prescrie aceste medicamente”, a explicat ministra Sănătății.

Până la implementarea sistemului e-Rețetă, anual, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) cheltuia peste un milion și jumătate de lei pentru formularele de hârtie. Potrivit reprezentanților CNAM, în prezent sunt aproximativ 800 de mii de persoane care beneficiază de medicamente și dispozitive compensate. Sistemul e- Rețetă a fost lansat în 2023, iar pentru dezvoltarea acestuia au fost investiți aproximativ 4 milioane de lei.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult