Social

Doctorul familiei//Beneficiile mersului pe jos

De curând, Federația franceză de atletism a lansat un program pentru evaluarea vitezei cu care oamenii merg pe jos. Scopului cercetării este de a promova modul activ de viață, în rândul francezilor.

Cu siguranță mișcarea însemnă viață.

Sportul și exercițiile fizice moderate scad riscul de boli cardiovasculare, îmbunătățesc starea de spirit și previn problemele articulare.

Conform unor surse, exercițiile regulate ajută la managementul diabetului și problemele asociate cu excesul de grăsime.

Un articol din 2019 publicat în revista SPORTS menționează că persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 și 17 ani ar trebui să facă cel puțin 60 de minute de activitate fizică intensă zilnic, iar cei cu vârsta între 18-64 de ani, măcar 150 de minute de sport, săptămânal.

Francezii au mers mai departe în studierea efortului fizic cotidian, astfel zece angajați ai Federației franceze de atletism, cinci bărbați și cinci femei au fost monitorizați în timp ce mergeau la pas grăbit pentru a stabili viteza medie de deplasare, rezistența participanților la studiu și momentul în care aceștia încep să transpire.

„Știm cu ce viteză mergem la volanul automobilului, în ce ritm pedalăm, alergăm, dar rareori cu ce viteză mergem”, notează Thibault Deschamps, referent național de sport și sănătate al FFA pentru revista Le Monde.

În urma analizei s-a depistat că viteza medie de deplasare este de 5 km/h.

Apropo, viteza mersului de la 5 la 7 km/h este considerată a fi rapidă și acest tempo are mai multe beneficii pentru organism.

În primul rând, mersul la pas accelerat este asociat cu arderea a 200-300 kcal/h.

Se tonifiază mușchii picioarelor, fesierii, abdomenul și spatele.

În 2017 o analiză a mersului a etalat că persoanele ce merg lent au un risc cardiac de două ori mai mare comparativ cu cei care se deplasează mai rapid.

Finalmente, mersul rapid a fost asociat cu o secreție mai mare de endorfine în organism. Endorfinele sunt substanțele care produc sentimentul de fericire și exaltare.

AUTOR: Pavel Cepraga

Citește mai mult