Externe

Atacurile aeriene ucrainene asupra rafinăriilor din Rusia nu sunt susținute de SUA

Statele Unite ale Americii nu sprijină atacurile aeriene ucrainene asupra rafinăriilor de petrol din Rusia, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Potrivit acestuia, țara sa, din prima zi a războiului au ajutat Ucraina să se apere, dar nu sprijină loviturile împotriva țintelor din afara Ucrainei.

„Nu am susținut atacurile ucrainene în afara teritoriului său și nu am fost incluși în ele”, a menționat secretarul de stat american în timpul unei conferințe de presă cu ministrul francez de externe Stephane Sejournet.

Un atac cu drone a vizat marți fabrici din Tatarstan, la peste 1.100 km de granița cu Ucraina, rănind mai multe persoane, au anunțat autoritățile regionale, citate de AFP. În zona economică respectivă este o unitate industrială în care Rusia vrea să fabrice, cu ajutorul Iranului, mii de drone de tip Shahed, a scris vara trecută The Washington Post.

Sistemele rusești de apărare electronică au interceptat o dronă ucraineană în apropierea rafinăriei Taneco, ce aparține Tatneft, una din cele mai mari din Rusia, din Nijnekamsk, a relatat agenția rusă de stat RIA.

La rafinărie a izbucnit un incendiu care a fost stins în 20 de minute, iar producția nu a fost întreruptă, potrivit RIA.

Acesta pare să fie primul atac ucrainean în republica rusă Tatarstan și este una dintre loviturile efectuate la cea mai mare distanță de granița cu Ucraina.

Potrivit The Kiyv Independent în ultimele săptămâni, Ucraina a efectuat atacuri regulate asupra rafinăriilor de petrol rusești și a altor instalații industriale cu drone cu rază lungă de acțiune. În total, recentele atacuri au perturbat între 12-14% din capacitatea de rafinare a Rusiei, mai notează sursa citată.

Potrivit Unian, ucrainenii au țintit și asupra infrastructurii energetice din peninsula anexată Crimeea. Reprezentanții GUR au anunțat că a fost distrusă o centrală electrică din Sevastopol, dar guvernatorul regiunii spune că nu există pagube și că au fost doar câteva pene de curent.

„Continuăm să lucrăm sistematic pentru a ne asigura că Rusia are din ce în ce mai puține oportunități de a finanța războiul de agresiune împotriva Ucrainei”, a precizat Serviciul de Informații al Ucrainei.

Și Moscova a atacat țara vecină pe parcursul nopții cu zece drone kamikaze și o rachetă, majoritatea au fost distruse de apărarea aeriană a Ucrainei.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult