Măsurile luate de autorități pentru prevenirea expulzărilor nelegale a străinilor din Republica Moldova
Orice decizie prin care o persoană este considerată indezirabilă pe teritoriul țării noastre va fi însoțită de o notă de argumentare, în care va fi explicat motivul expulzării. Despre aceasta au comunicat reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne la audierile Comisiei parlamentare de profil, organizate pentru a evalua acțiunile autorităților, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a transmis unele recomandări după examinarea cauzei profesorilor turci expulzați din Republica Moldova.
După ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat în 2019 Republica Moldova în cazul profesorilor turci expulzați din țara noastră, instituția a recomandat autorităților de la Chișinău să remedieze anumite deficiențe constatate de magistrați. La audierile organizate de Comisia parlamentară de profil, directorul Serviciului de Securitate și Informație, Alexandru Musteață, a prezentat o parte dintre măsurile întreprinse pentru a preveni astfel de situații.
„Materialele cercetării de serviciu au fost expediate Procuraturii municipiului Chișinău care a inițiat o cauză penală pe faptul excesului de putere sau al depășirii atribuțiilor de serviciu pe cazul declarării persoanei indezirabile și îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini. Serviciul a instituit un mecanism intern strict de control, de legalitate a solicitărilor privind declararea străinilor ca persoane indezirabile, mecanism ce explică verificarea atât a oportunității cât și a legalității unei astfel de acțiuni”.
După pronunțarea deciziei în 2019 în cazul profesorilor turci expulzați cu un an în urmă, s-au efectuat unele modificări în legislație, a menționat secretara de stat de la MAI, Jana Costachi.
„Prin această modificare, intenția noastră a fost una foarte clară: ne-am propus și suntem convinși că prin această modificare asigurăm dreptul omului la informare, indiferent ce fel de decizie urmează să fie luată în raport cu persoana în cauză. Astfel, noi am realizat toate indicațiile Curții Constituționale prin care au fost declarate neconstituționale mai multe prevederi ale legii 200 privind străinii, de care suntem responsabili”, a explicat Jana Costachi.
Potrivit secretarei de stat, Jana Costachi, a fost modificat de asemenea Regulamentul de returnare, expulzare și readmisie a străinilor de pe teritoriul Republicii Moldova, iar în prezent se elaborează o nouă lege privind admisia, șederea și supravegherea străinilor în Republica Moldova.
Amintim că, în toamna anului 2018, 7 profesori turci au fost declarați indezirabili pe teritoriul țării noastre și expulzați. Serviciul de Informații și Securitate anunța atunci că aceștia erau suspectați de legături cu o grupare islamistă, despre care existau indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. În iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care a constatat că Republica Moldova a încălcat drepturile celor 7 cetățeni turci și a decis ca statul moldovenesc să achite fiecărei persoane câte 25 de mii de euro .