Externe

Corespondență București//Românii din străinătate se pot înscrie online pentru a vota la alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an

Autoritățile de la București anunță că românii aflați în afara teritoriului țării se pot înscrie online pentru a vota la alegerile prezidențiale și la cele parlamentare din acest an. Votanții trebuie să se înscrie pe un site special creat și să ofere mai multe informații.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) din România informează că, începând cu luna aprilie, alegătorii români care doresc să voteze la alegerile prezidențiale sau la alegerile parlamentare din acest an prin corespondență sau la o secție de votare din străinătate mai aproape de domiciliu sau reședință se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro.

Portalul cuprinde două secțiuni: Alegerea Președintelui României și Alegerea Senatului și a Camerei Deputaților. La fiecare secțiune există două categorii: Alegător în străinătate la o secție de votare și Alegător în străinătate prin corespondență, mai arată comunicatul de presă al AEP citat de news.ro.

Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online, în care să ofere datele personale, precum și opțiunea de transmitere în țară sau la reprezentanța diplomatică a votului exprimat prin corespondență.

La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate și a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine. Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular online, în care va oferi datele personale, precum și localitatea și statul unde optează să voteze. Important de menționat este faptul că o secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.

După finalizarea procedurii de înregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de verificare care conține un link valabil pentru 24 de ore, ce trebuie să fie accesat pentru confirmarea cererii. Soluționarea cererii alegătorului din străinătate se va face de către AEP. Întrebări și sesizări legate de procedura de înregistrare pot fi transmise la adresa de e-mail [email protected].

Autor: Mircea Oprea

Citește mai mult