Internațional

Corespondență//Cursa pentru șefia Comisiei Europene: Parchetul UE o investighează pe Ursula von der Leyen pentru „afacerea Pfizer”

Ursula von der Leyen este principală candidată pentru funcția de președintă a Comisiei Europene, pe care ea o deține încă actualmente, dar dorește un al doilea mandat. Deodată însă, anchetatorii de la Parchetul European (EPPO) au început, după procurorii belgieni, să investigheze acuzațiile de infracțiuni penale în legătură cu negocierile privind vaccinurile, în timpul pandemiei, între von der Leyen, și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla.

Investigațiile sunt pentru „imixtiune în funcțiile publice, distrugere de mesaje, dovezi, corupție și conflict de interese”.

Ancheta a fost deschisă inițial de autoritățile judiciare belgiene din orașul Liège la începutul anului 2023, după o plângere penală depusă de lobbyistul local Frédéric Baldan. I s-au alăturat ulterior guvernele ungar și polonez, deși acesta din urmă „este pe cale să retragă plângerea după victoria electorală a guvernului pro-UE condus de Donald Tusk”.

Ancheta vine într-un moment delicat pentru von der Leyen, care se confruntă cu trecerea la ceea ce speră că va fi un al doilea mandat la cârma Berlaymont, chiar dacă de la președintele francez Emmanuel Macron la socialiștii europeni ipoteza este privită din ce în ce mai rece. Până în prezent, Comisia a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor text sau să confirme existența acestora.

Este vorba de faptul că Ursula von der Leyen a negociat, în momentul apogeului pandemiei în 2021, o cantitate uriașă de vaccinuri pentru întreaga UE, cu doze irosite în valoare de cel puțin 4 miliarde de euro. Contractul de vaccin cu Pfizer a fost de atunci renegociat, dar cabinetul lui. von der Leyen refuză accesul la documentele negocierii care au dus la o asemenea risipă.

Nici nu este prima oară că principala candidată la reînnoirea mandatului în fruntea executivului UE trece prin așa ceva. deja in iulie 2022, irlandeza Emily O’Reilly, care ocupă temutul post de „Ombudsman european”, de mediator public, și-a făcut cunoscute rezultatele anchetei în legătură cu felul in care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, refuză să permită accesul la schimburile sale de mesaje SMS cu conducerea firmei farmaceutice Pfizer, schimb de mesaje care a avut loc la începutul pandemiei, și condițiile care au dus la achiziționarea de către Comisie a unui mare număr de vaccinuri Pfizer, la un preț abuziv decis de firmă.

Dar și în Germania, unde von der Leyen a fost ministra apărării, înainte de a fi propulsată la Bruxelles printr-o înțelegere Macron-Merkel, Ursula a lăsat o amintire execrabilă, după ce a acordat contracte de consultanță unor firme străine, în special americane, precum McKinsey. Contracte acordate fără a fi respectat regulile. Comisia din Bundestag care trebuia să o ancheteze pe Ursula von der Leyen chiar în momentul în care ea devenise șefa Comisiei Europene a descoperit că telefonul ei mobil de serviciu de atunci fusese șters și curățat de orice informație, conținutul fiind reinițializat, obliterat în totalitate.

Straniul caz a fost dezvăluit atunci de săptămânalul Der Spiegel, iar un deputat ecologist din comisia Bundestagului, specialist în chestiunile militare, Tobias Lindner, a depus — fără succes — plângere pe lângă procuratura Berlinului pentru « distrugerea de dovezi » în cadrul unei anchete.

Dar, cu toate acuzațiile aduse ei, cum a scris-o la un moment dat săptămânalul politico-satiric francez Le Canard enchaîné, folosind un joc de cuvinte, totuși, «să nu vindem pielea Ursulei»…

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult