Social

O nouă reformă în justiție // Mai multe judecătorii vor fuziona, iar Curțile de Apel se redenumesc

Instanțele de Apel din țară vor fuziona și vor fi redenumite în Curtea de Apel Centru, Curtea de Apel Nord și Curtea de Apel Sud, potrivit noii hărți judiciare aprobate, astăzi, de Cabinetul de Miniștri. Potrivit documentului elaborat de Ministerul Justiției, de asemenea, va fi redus numărul de judecătorii, și vom avea doar 14 instanțe judecătorești. Harta judiciară a fost modificată pentru a asigura repartizarea uniformă a volumului de muncă între judecătorii și instanțele de apel, a subliniat Secretarul de Stat de la Ministerul Justiției, Stanislav Copețchi.

Se propune modificarea sediilor următoarelor instanțe judecătorești Bălți, Edineț, Cimișlia, Cahul, Comrat, Drochia, Hîncești și Căușeni. Unele sedii vor fi reatribuite altor instanțe de judecată. Reorganizarea Curților de Apel și reconfigurarea acestora prin redunumirea lor în Curtea de Apel Centru, Curtea de Apel Nord și Curtea de Apel Sud, ce din urmă urmând să aibă două sedii sediul central în municipiul Cahul și sediul secundar în Comrat”, a declarat oficialul.

Potrivit autorilor proiectului, revizuirea hărții judiciare nu va determina majorarea sau micșorarea numărului de angajați sau a salariului acestora.

Reorganizarea sistemului instanțelor judecătorești este unul dintre obiectivele Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025 și este o acțiune prevăzută în Planul național de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Citește mai mult