Economic

Constantin Borosan: Din anul viitor Republica Moldova va scăpa de dependența de Centrala de la Cuciurgan

Din anul 2025, Republica Moldova nu va mai fi dependentă de Centrala de la Cuciurgan, controlată de autoritățile nerecunoscute din regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, la Jurnal TV. Oficialul a mai menționat că acest lucru va fi posibil după ce anul viitor va fi dată în exploatare linia electrică Vulcănești-Chișinău.

„Avem mai multe contracte de achiziționare a energiei electrice. Contractul cu cantitatea cea mai mare este a Energocom și Centrala Termoelectrică Moldovenească până la sfârșitul anului. Avem o strategie pentru iarna viitoare și aceasta va include scenariile pe care le vom dezvolta și le vom consulta public, inclusiv aspectul legat de energia electrică. Pe termen mediu-lung, anul viitor vom da în exploatare linia electrică Chișinău-Vulcănești și vom scăpa de dependența tranzitării energiei electrice pe la stația de la Cuciurgan”, a declarat Constantin Borosan.

Oficialul a menționat că odată cu accederea pe bursa OCOM din România, Republica Moldova are alternative de procurare a energiei electrice la prețuri mai avantajoase.

Amintim că lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești - Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României, au început la sfârșitul lunii martie, anul curent. Construcția liniei electrice a început la Congaz, aceasta urmând să traverseze 8 raioane, pe o distanță de 158 de km și să fie dată în exploatare în 2025.

Linia va consolida securitatea energetică a Republicii Moldova și transporturile transfrontaliere de energie cu România.

Astfel, va spori capacitatea de alimentare cu energie electrică a nodului de consum din zona centrală a țării, inclusiv municipiul Chișinău și se va asigura funcționarea sigură și fiabilă a întregului sistem electroenergetic.

Proiectul costă în jur de 27 de milioane de euro, bani oferiți de Banca Mondială. De asemenea, se lucrează la următoarele trei linii de interconectare cu România și Ucraina: Bălți-Suceava, Strășeni-Gutinaș și Vulcănești - Arciz, din regiunea Odesa.

În prezent, malul drept procură energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan la un preț de 66 de cenți pentru 1 kilowatt-oră.

Centrala produce energie electrică pe gazele procurate de la Gazprom. Livrarea acestora din 2025 este incertă, în contextul în care contractul de tranzit al gazelor rusești prin teritoriul Ucrainei expiră în decembrie 2024 și nu se știe dacă Ucraina va prelungi acest contract.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult