Social

Sondaj: Majoritatea cetățenilor rămân în mare parte împotriva aderării la NATO. Andrei Curăraru: Opinia publică este influențată de propaganda Kremlinului

Opinia societății, care este, în general, nefavorabilă unei posibile aderări a Republicii Moldova la NATO este influențată atât de moștenirea sovietică, în care Alianța era văzută ca un inamic, cât și de propaganda rusă, la care este supusă astăzi țara noastră, potrivit experților. Datele celor mai recente sondaje arată că majoritatea cetățenilor în continuare ar fi împotriva aderării țării noastre la alianță.

Aderarea la Organizația Atlanticului de Nord continuă să fie un subiect tabu în societatea noastră. Cei mai mulți cetățeni, cu care am discutat, se pronunță împotriva aderării la alianță. Unii văd în NATO un mecanism de protecție pentru cetățeni, infrastructură și economie, iar alții s-au abținut să-și expună opinia.

*„ Sunt din Ucraina, aderarea ne va proteja”, * „Nu avem nevoie de NATO, nu ne trebuie război”,

„Nu știu eu mă abțin să dau răspuns la acest subiect”,

*„Știți, eu nu sunt de acord, nu trebuie să intrăm acolo unde nu știm nimic”, * „Pentru mine asta nu contează, dar cred că aderarea la NATO va îmbunătăți situația din armată”, afirmă oamenii.

Potrivit celui mai recent sondaj realizat de Institutul Republican Internațional, doar 30 la sută din populația țării noastre are o părere pozitivă despre NATO. În același timp, datele studiului arată că în municipiul Chișinău, susținătorii constituie 34 la sută.

În mare parte, opinia publică este influențată de propaganda Federației Ruse din ultimii 30 de ani, a afirmat pentru Radio Moldova, expertul de la WatchDog, Andrei Curăraru. Potrivit acestuia, autoritățile de la Chișinău trebuie să organizeze mai multe campanii de informare pentru cetățeni, pentru a combate falsurile.

„Începând cu situațiile de conflict din Balcani, continuând cu Afganistanul și Irakul, se prezintă NATO ca principalul actor de securitate internațional care se implică în toate conflictele și creează diferite reacții. Pentru ca acestea să se schimbe avem nevoie de o educație, trebuie o campanie de sensibilizare ca oamenii să înțeleagă ce face alianța cu adevărat în Republica Moldova. Odată ce oamenii ar înțelege că NATO până la urmă este mai mult un scut militar decât acel temut agresor pe care îl prezintă Federația Rusă, atunci situația s-ar schimba”, a explicat Andrei Curăraru.

Precizăm că, astăzi, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord marchează 75 de ani de la înființarea sa pe 4 aprilie 1949. Relațiile Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică au devenit mai dinamice odată cu semnarea, în 1994, a Documentului cadru al Programului „Parteneriatul pentru Pace” și a mai multor Planuri Individuale implementate de NATO. Pe parcursul anilor, aliații au sprijinit țara noastră, fără a-i impune să renunțe la statutul de neutralitate.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult