ONU și UE pun presiune în continuare pe Israel fiindcă nu întreprinde acțiuni suficiente pentru a proteja civilii
Israelul nu ia măsuri „adecvate” pentru a oferi ajutor umanitar și pentru a proteja viețile civile consideră Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Uniunea Europeană (UE). După creșterea presiunii internaționale, Israelul a declarat că va deschide „temporar” alte două puncte de trecere - trecerea terestră Erez și portul Ashdod. Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a spus că aceste treceri „nu sunt suficiente pentru a preveni foametea în Gaza”.
„Sper din tot sufletul ca aceste intentii sa fie concretizate eficient si rapid”, a scris oficialul pe platforma X.
In the aftermath of the @WCKitchen tragedy, the @UN was informed by the Israeli government of its intention to allow a meaningful increase in humanitarian aid distributed in Gaza.
— António Guterres (@antonioguterres) April 5, 2024
I sincerely hope that these intentions are effectively and quickly materialized.
În același timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu și guvernul său se află sub o presiune crescândă în propria țară cu protestatari în număr mare care cer demisia lui.
Israelul a fost o țară divizată din punct de vedere politic înainte de atacurile din octombrie, paralizată de luni de proteste la scară largă împotriva lui Netanyahu și a guvernului său, cea mai de dreapta din istoria Israelului, și în special de revizuirea judiciară propusă de prim-ministru.
Dar, în timp ce aceste diviziuni politice rămân, marea majoritate a israelienilor susțin războiul din Gaza, în ciuda protestelor internaționale privind impactul devastator asupra civililor palestinieni.
Israelul a lansat războiul imediat după atacurile teroriste mortale din 7 octombrie ale Hamas. La acea vreme, guvernul israelian a spus că operațiunea avea două obiective: eliminarea Hamas și readucerea ostaticilor luați de militanți în Gaza.
La șase luni de la începutul conflictului, niciunul dintre obiective nu a fost atins, consideră mai mulți experți.
În timp ce Forțele de Apărare Israelului (IDF) declară că au ucis mii de luptători Hamas, majoritatea liderilor de vârf ai grupului din Gaza sunt în continuare la conducere. Peste 100 de ostatici au fost eliberați, schimbați cu palestinieni deținuți în închisorile israeliene, ca parte a unui acord de armistițiu cu Hamas, la sfârșitul lunii noiembrie. Dar aproximativ 130 de ostatici, inclusiv 99 despre care se crede că sunt încă în viață, rămân în Gaza.
Între timp, bilanțul războiului asupra palestinienilor este mult mai dur: peste 33.000 de oameni, inclusiv copii, au fost uciși. În plus, aproximativ 75.000 au fost răniți și peste un milion sunt în pragul foametei, confruntându-se cu ceea ce organizațiile internaționale spun că este o foamete „iminentă”.