Externe

Corespondență//Criticată în UE, Finlanda se pregătește să respingă migranții la granița sa cu Rusia

Din 15 decembrie 2023, granița terestră dintre Finlanda și Rusia este închisă. Această măsură, luată de guvernul de la Helsinki, care acuză Moscova că vrea să-și destabilizeze țara prin „instrumentalizarea imigrației”, trebuia inițial să fie temporară.

Acum însă, nu doar că frontiera rămâne peste tot închisă, dar guvernul pregătește un proiect de lege de urgență pentru ca țara să fie gata în cazul unei sosiri în masă a solicitanților de azil, ca parte a unei operațiuni orchestrate de Rusia. Avocații și asociațiile pentru drepturile omului sunt însă critici.

Guvernul de la Helsinki a extins închiderea frontierei cu Rusia chiar și la traficul maritim. Condus de conservatorul Petteri Orpo, guvernul de coaliție critică autoritățile ruse pentru că au încălcat, din vara lui 2023, practica obișnuită constând, de ambele părți ale graniței, de a opri sosirea migranților fără permis de ședere. Din iulie În 2023, aproximativ 1.300 de solicitanți de azil din țări terțe au intrat în Finlanda, majoritatea cu biciclete puse la dispoziție de polițiști ruși, potrivit presei finlandeze.

Ministrul de Interne, Mari Rantanen, membru al partidului Adevărații Finlandezi (extrema dreaptă), a declarat de altfel că odată cu sosirea primăverii va crește presiunea asupra Finlandei, în timp ce „sute, chiar mii de oameni [ sunt] lângă granița finlandeză de partea rusă”.

De aici și proiectul de lege de urgență în pregătire, care prevede să autorizeze respingerea migranților la frontieră.

Legea, care trebuie aprobată cu o majoritate de patru cincimi în Parlament, poate fi aplicată numai cu acordul Președintelui Republicii și pe o perioadă de o lună. Obiectivul este de a oferi Finlandei un instrument în cazul redeschiderii punctelor de trecere a frontierei sau dacă migranții intră pe teritoriul Finlandei prin păduri. Treizeci și patru de intrări ilegale au fost înregistrate de la închiderea frontierei, de patru luni încoace.

*Nereturnarea, un principiu „intangibil

La Bruxelles, dar și la Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) se atrage însă atenția că principiul nereturnării azilanților este „obligatoriu, universal și intangibil” . Nerespectarea sa ar putea avea consecințe serioase. Desigur, obiectivul Rusiei este de a submina drepturile fundamentale și drepturile omului, precum și „statul de drept”. Dar dacă Finlanda face concesii, riscă să „își piardă credibilitatea”.

Oricum, încă din februarie 2023, țara nordică a început să ridice o barieră de 3 metri înălțime la granița sa de est. Aproximativ 200 de kilometri lungime, din cei 1.340 de kilometri de graniță cu Rusia, ar trebui finalizați în 2025.

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult