Calendarul Zilei // La 8 aprilie este marcată Ziua Internațională a Romilor
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 8 aprilie.
1730: La New York este ridicată prima sinagogă de pe teritoriul Americii de Nord: Shearith Israel.
1766: În SUA a fost brevetată prima scară de incendiu din lume. Această primă scară brevetată avea o înălțime de circa 10 metri, iar înălțimea scării de incendiu, furnizată pentru prima dată în Rusia în 1892, era deja de 27 de metri. Înălțimea record a unei scări moderne utilizate în lupta împotriva incendiilor este o scară telescopică de incendiu fabricată de o companie finlandeză. Lungimea de construcție a acestei scări este de 112 metri. Se poate spune cu siguranță că invenția scării de incendiu nu numai că a ușurat munca salvatorilor profesioniști, dar a contribuit și la salvarea multor vieți.
La 8 aprilie 1820 a fost descoperită de către țăranul Yorgos Kentrotas pe insula Milo din Marea Egee, celebra statuie grecească Venus din Milo. Sculptura o reprezintă pe zeița greacă a iubirii și frumuseții, Afrodita. Se presupune că a fost creată între anii 130 și 100 înainte de Hristos, fiind opera sculptorului Alexandros de Antioch. Brațele statuii și soclul s-au pierdut. Statuia este expusă în prezent la Muzeul Luvru din Paris.
1880: A avut loc, la Teatrul Național din București, premiera piesei lui I.L. Caragiale, „D-ale Carnavalului".
1904: Franța și Marea Britanie semnează Antanta cordială.
1985: Mihail Gorbaciov anunță că URSS va suspenda instalarea rachetelor cu rază medie de acțiune în Europa și a cerut Statelor Unite să facă același lucru.
1994: Parlamentul ratifică acordurile privind relațiile Republicii Moldova cu Comunitatea Statelor Independente
1999: Mii de persoane formează scuturi umane pe trei poduri din Belgrad și Novi Sad pentru a le proteja împotriva raidurilor NATO.78 de zile a durat bombardarea Iugoslaviei de către NATO. În ciuda propagării ideii că intervenția armată în Iugoslavia de atunci era absolut necesară, NATO nu a avut sprijinul Consiliului de Securitate al ONU, deoarece China și Rusia, membri importanți, s-au opus războiului. Ulterior declanșării ostilităților, NATO a susținut că sfidarea Consiliului de Securitate s-a produs ca urmare a unei urgențe umanitare internaționale, a se citi nevoia de protecție a etnicilor albanezi, amenințați cu exterminarea de sârbii majoritari. Campania NATO împotriva Iugoslaviei a implicat un număr de aproape o mie de aeronave. Agresorii au folosit toată muniția din dotare. După 78 de zile în care poporul sârb a dat dovadă de curaj, bilanțul victimelor s-a dovedit dramatic: peste 2.500 de civili uciși, dintre care 89 copii, și peste 12.500 de răniți.
2005: Peste patru milioane de oameni participă la funeraliile papei Ioan Paul al II-lea.
2014: Windows XP nu mai este acceptat.
S-au nascut:
1911: Emil Cioran, filozof și scriitor român
1938: Kofi Annan, diplomat ghanez, secretar general al ONU
1941: Vivienne Westwood, designer de modă și femeie de afaceri engleză
Au decedat:
1973: Pablo Picasso, pictor spaniol
2013: Margaret Thatcher, prim-ministru britanic
2016: Anatol Ciobanu, lingvist român din Republica Moldova
La 8 aprilie este marcată Ziua Internațională a Romilor. Este celebrată din anul 1990, la decizia celui de al patrulea Congres Mondial al Romilor desfășurat la Serock, Polonia. Tot la primul Congres al Romilor din 1971, a fost reconfirmat și steagul lor internațional. Jumătate verde și jumătate albastru, iar la mijloc o roată, numită chakra, simbolizând soarta și succesiunea vieților, dar și nomadismul, în relație cu spațiul originar al Indiei. Unii specialiști spun că romii ar proveni din Egipt, în timp ce alții avansează ipoteza venirii lor, din provincia indiană Punjab în urmă cu cel puțin 1.000 de ani. Istoricii cred că majoritatea romilor au pornit spre Europa din cauza ciumei, sau după invazia turcilor și răspândirea islamului în regiunea Indiei, începând cu secolul XI. Limba rromani face parte din familia de limbi indo-europene, fiind similară cu hindi. Prima atestare documentară a comunităților de romi datează din anul 1068, în Imperiului Bizantin, de unde au pătruns în sud-estul și centrul Europei și în nordul Africii. În Moldova, romii sunt amintiți prima dată în 1428, când Alexandru cel Bun dăruiește Mănăstirii Bistrița 31 de sălașe de țigani și 12 bordeie de tătari.