Externe

Revista presei internaționale: Cea mai mare centrală nucleară din Europa, atacată de drone; Alegerile prezidențiale din Slovacia, câștigate de un candidat pro-rus

Presa internațională scrie despre consecințele unei explozii produse pe teritoriul celei mai mari centrale nucleare din Europa care se află în regiunea ucraineană Zaporojie. Cum e dispus candidatul republicanilor la Casa Albă să pună capăt războiului ruso-ucrainean – e una dintre întrebările la care se referă presa de peste ocean. Mai multe publicații europene descriu rezultatul alegerilor prezidențiale din Slovacia, câștigate de un candidat pro-rus. Alte subiecte reflectate de presa internațională se referă la temperaturile extrem de ridicate în această perioadă pe continentul european. Amănunte are Lidia Petrenco.

Reuters transmite că o dronă a explodat pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, ocupată în prezent de trupele ruse. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ONU, Rafael Grossi, a declarat că explozia nu a provocat daune grave, iar nivelul radiației rămâne în limite normale. Reuters amintește că forțele ruse au preluat controlul asupra centralei în 2022, la scurt timp după invazia lor pe scară largă în Ucraina. Atât Moscova, cât și Kievul s-au acuzat în mod repetat că pot provoca un accident nuclear, atacând centrala.

Candidatul republicanilor la alegerile prezidențiale din Statele Unite, Donald Trump, e dispus să pună capăt războiului forțând Kievul să predea Crimeea și Donbasul țării agresoare, scrie Washington Post. Potrivit publicației, Trump, se arată convins că agresiunea rusă în Ucraina este o dispută teritorială minoră și nu o amenințare la adresa sistemului de securitate globală.

Presa internațională comentează pe larg rezultatul scrutinului prezidențial din Slovacia, unde candidatul pro-rus, Peter Pellegrini, a fost ales președinte al țării. The Slovac Spectator relatează că obținând peste 53 % din voturi, Peter Pellegrini, lider al partidului de coaliție Hlas, l-a depășit pe diplomatul pro-european Ivan Korčok, care în turul doi al alegerilor a obținut aproape 47% din sufragii. Prezența la vot în runda finală a fost a doua cea mai mare din 1999, precizează publicația. Candidatul susținut de premierul pro-rus, Robert Fico, a câștigat votul, confirmând sprijinul locuitorilor față de excesele autoritare ale guvernului, observă Le Monde. The New York Times notează la rândul său că alegătorii din Slovacia au întărit influența forțelor pro-ruse din Europa Centrală atunci când au ales un candidat care se opune ajutorului militar și financiar Ucrainei. Pellegrini a copiat tactica premierului maghiar Viktor Orbán de la alegerile din 2022, când guvernul a susținut că opoziția vrea să tragă Ungaria în război, notează cotidianul american.

Între timp, Ungaria este zguduită de proteste ale opoziției, care cere demisia premierului Victor Orban, relatează numeroase publicații europene. Potrivit Euronews, zeci de mii de maghiari au manifestat sâmbătă la chemarea opozantului Péter Magyar, care își propune să pună capăt sistemului lui Viktor Orbán, aflat la putere din 2010. Adresându-se protestatarilor, Péter Magyar a acuzat guvernarea că și-a subordonat instituțiile de presă și justiția. Euractiv scrie că Péter Magyar e un avocat de 43 de ani, fost apropiat al administrației, care în cele din urmă plănuiește să-și lanseze propriul partid. Magyar a devenit cunoscut publicului larg în februarie, când a făcut comentarii incendiare despre corupția din guvern, amintește publicația.

Israelul a anunțat retragerea mai multor soldați din sudul Gazei, lăsând doar o brigadă, în timp ce delegația sa și cea a Hamas au trimis echipe în Egipt pentru noi discuții cu privire la un potențial acord de încetare a focului, relatează Reuters. Purtătorul de cuvânt al armatei nu a oferit detalii despre motivele retragerii soldaților sau despre numărul celor implicați, dar ministrul Apărării, Yoav Gallant, a spus că trupele se vor pregăti pentru viitoare operațiuni în Gaza. „Am spus comunității internaționale clar că nu va exista o încetare a focului fără întoarcerea ostaticilor. Pur și simplu nu se va întâmpla”, a spus premierul israelian Benjamin Netanyahu, vorbind la o ședință a cabinetului, citat de EFE. Time publică un articol în care reflectă modul în care reacționează liderii mondiali la aniversarea de șase luni a războiului Israel-Hamas. Times of Israel relatează că între timp, cel puțin 50.000 de demonstranți au manifestat duminică în fața clădirii Knesset-ului din Ierusalim la mitingul care a marcat jumătate de an de captivitate pentru cei 133 de ostatici rămași din Gaza. Menționarea numelui premierului de către mama unui ostatic, ucis în captivitate, a fost întâmpinată cu huiduieli puternice de către mulțime. Ea a îndeamnat guvernul să ajungă la un acord pentru returnarea ostaticilor, precizează Times of Israel.

Publicațiile internaționale reflectă între timp consecințele calamătăților naturale care au lovit Federația Rusă și Kazahstanul. Potrivit BBC sunt „Cele mai grave inundații din ultimele decenii”. Agenția de presă precizează că inundațiile sezoniere sunt mai grave decât cele obișnuite și au fost cauzate de topirea zăpezii, în timp ce Kremlinul a avertizat că nivelul apei în unele zone crește mai rapid ca niciodată în ultimii 100 de ani. Sotavision îl citează pe Guvernatorul regiunii Orenburg, Denis Pasler, potrivit căruia doar în Orsk, unda apa a spart un baraj, au fost inundate peste 4.400 de case, iar câteva persoane și-au pierdut viața. Totodată, presa străină relatează că zeci de mii de persoane au fost evacuate din 10 regiuni din nordul Kazahstanului. Novaya Gazeta Evropa comentează că „Dezastrul de la Orsk ridică întrebarea cu ce ar trebui să se ocupe de fapt statul rus”, pe fondul unui război pe care l-a pornit împotriva statului vecin.

Publicația franceză Lepoint relatează despre recorduri absolute de temperaturi, doborâte la începutul acestei luni. Potrivit publicației, sâmbătă a fost cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată în Franța în această perioadă a anului.

Presa de peste ocean descrie felul în care americanii și canadienii se pregătesc pentru eclipsa totală de soare, care potrivit NASA va avea loc astăzi. ABCnews scrie că pentru a vedea eclipsa, oamenii au ocupat deja toate locațiile unde sunt cele mai favorabile prognoze meteo. Publicața canadiană The globe and mail informează unde și cum poate fi urmărită eclipsa de soare, în timp ce ediția Time descrie cum arată o eclipsă de soare văzută din spațiu. Potrivit publicației, oamenii de pe pământ au o imagine mai bună asupra eclipsei decât astronauții care pot privi planeta noastră de sus. Ei sunt norocoși pentru că ajung să experimenteze așa-numitul efect de vedere de ansamblu – sentimentul transcendent de a vedea lumea ca pe o biosferă fragilă, pusă în întunericul spațiului. Pe măsură ce Luna orbitează în jurul Pământului, iar Pământul se rotește pe axa sa, acea umbră se mișcă pe suprafața planetei cu aproximativ 1.600 km/h. Deci, ce ai vedea dacă ai fi privit de sus? O pată întunecată, în mișcare, povestesc experții solicitați de Time.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult