Economic

Victor Bînzari: Energocom va procura stocuri noi de gaze în luna mai

La începutul lunii mai, Energocom va epuiza toate cantitățile de gaze naturale procurate anterior și va face achiziții noi, a declarat directorul companiei, Victor Bînzari, la Jurnal TV. Totodată, de luna viitoare „Energocom” nu mai are obligații față de compania Moldovagaz și va încerca să participe la cât mai multe licitații.

Potrivit directorului Energocom, Victor Bînzari, în această săptămână va fi făcută prima achiziție de gaze naturale prin intermediul platformei electronice a Bursei Române de Mărfuri, unde vor putea participa mai mulți vânzători și cumpărători ceea ce va garanta un preț mai bun.

„Sigur, vom încerca să participăm la cât mai multe licitații, să oferim cele mai bune condiții și cele mai bune prețuri și sperăm să fim desemnați câștigători și în alte licitații. Dar noi înțelegem foarte bine că există concurență pe piață, există prețuri de la Gazprom, care uneori sunt cu mult mai joase decât există pe piață și noi vom avea o concurență destul de interesantă, ceea ce nu am avut până acum timp de 30 de ani. Încurajăm și spunem că este ceva firesc să avem o bursă, să avem o posibilitate de a vinde gaz nu doar la Moldovagaz. Desigur, acei consumatori care decid să iasă în piața liberă au posibilitatea să facă aceste achiziții”.

Amintim că, de la începutul războiului în Ucraina, Concernul rus Gazprom a redus livrările de gaze naturale către țara noastră. Pentru a asigura crearea și menținerea stocurilor de securitate s-a decis ca Societatea pe Acțiuni „Energocom” să încheie acordurile și contractele necesare cu operatorii depozitelor de stocare din țările vecine, inclusiv din statele membre ale Uniunii Europene.

Precizăm că, cea mai mare parte din gazele naturale stocate anterior de Republica Moldova au fost depozitate în Ucraina, iar în România costurile sunt de 6 ori mai mari.

Anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a precizat că anul trecut țara noastră a avut în stocuri peste 650 de milioane de metri cubi de gaze naturale. În sezonul rece precedent consumatorii din dreapta Nistrului au utilizat aproximativ 450 de milioane de metri cubi de gaze.

Citește mai mult