Referendumul privind integrarea la UE: ce vor fi întrebați cetățenii și ce cred experții
Întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, adresată la Referendumul de revizuire a Constituției, care ar urma să se desfășoare la 20 octombrie este una clară, iar cetățenilor le va fi simplu să-și exprime opțiunea, consideră ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Precizările au fost făcute în contextul demarării procedurii de inițiere a Referendumului, anunțată de deputații PAS.
Textul întrebării propus spre aprobare Curții Constituționale, care va fi inclus în buletinul de vot de la Referendum este explicit și pe înțelesul cetățenilor, a afirmat pentru Radio Moldova ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.
„Întrebarea este formulată extrem de explicit, este un cât se poate de accesibilă pentru alegători, al doilea aspect ține de aspectul propriu zis care detaliază: adică în preambul este inclusă o prevedere care reconfirmă apartenența Republicii Moldova la spațiul valoric european, al doilea element ține de adăugarea unui titlu aparte în constituție, care vine să pună bazele integrării propriu zise instituționale cu UE, or această este o primă etapă pe care noi o parcurgem pe partea ce ține de reglementarea parcursului nostru european. După aderare, bineînțeles vor fi necesare și alte modificări la Constituție”.
Dacă Înalta Curte va aproba propunerea de inițiere a Referendumului pentru revizuirea Constituției, urmează ca proiectul să fie votat în Parlament, a precizat președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca. Potrivit deputatei, prin modificarea Constituției se dorește reconfirmarea identității europene a poporului Republicii Moldova și declararea integrării în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova. Astfel, se propune completarea Constituției cu un nou titlu. „Integrarea în Uniunea Europeană”.
„Următoarea etapă va viza eliberarea avizului de către Curtea Constituțională, apoi noi suntem responsabili de prezentarea în adresa Parlamentului a proiectului de hotărâre care trebuie să conțină stabilirea datei referendumului constituțional, cât și propriu-zis întrebarea care va fi pusă în adresa cetățenilor”, a menționat deputata.
Precizăm că, Referendumul republican de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea fi organizat pe 20 octombrie 2024, după ce ieri Fracțiunea PAS din Parlament a început procedura oficială de inițierea a scrutinului.