Ieftinirea creditelor influențează cererea pe piața imobiliară din Republica Moldova. Prognozele experților
Deși prețurile la apartamentele noi se mențin ridicate, anul curent cererea a crescut cu aproximativ 10 procente, susțin experții imobiliari. Potrivit acestora, în următorii ani va exista o ofertă mai mare pe piață, fapt care va permite satisfacerea cererilor mari de locuințe. Ei afirmă că oamenii preferă să-și cumpere locuințe în zonele periferice și mai puțin în suburbii, în condițiile infrastructurii mai dezvoltate. De cealaltă parte, analiștii economici prognozează un deficit de apartamente noi pe parcursul acestui an.
Cele mai solicitate sunt apartamentele amplasate în zone periferice, și mai puțin în suburbii, deoarece infrastructura este mult mai dezvoltată, a declarat pentru Radio Moldova expertul imobiliar Victor Romanescu. Potrivit acestuia, în următorii ani va exista o ofertă mai mare pe piață, odată cu edificarea noilor blocuri de locuit, în special la periferii.
„Cererea în acest an este mai mare decât în 2022-2023. Revenim la volumele care le avea piața atunci când creditele erau mai ieftine și când clienții își permiteau să-și cumpere mai multe apartamente. În blocurile noi investesc de regulă persoane care nu doresc să trăiască acolo, doresc să le dea în chirie. Deci este un mijloc de păstrare a banilor, o alternativă a depozitelor bancare. De regulă dacă un client dorește un bloc nou el va opta pentru o locație mai puțin centrală”, a explicat Victor Romanescu.
Un alt specialist imobiliar, Victor Cernomorcenco, a menționat pentru postul nostru de radio că cererea pentru apartamente, în special în municipiul Chișinău, este constantă, iar oamenii sunt reticenți în achiziționarea unui imobil nou, unul din motive fiind prețurile mari. Expertul a notat că alte blocuri noi, aflate acum în construcție, vor fi date în exploatare în următorii doi ani, subliniind că interesul pentru acest tip de locuințe va fi mereu în creștere.
„Cererea există, ea nu este foarte, foarte mare. Cumpărătorii sunt mult mai reticenți. Aceștia aleg foarte bine apartamentul pe care vor să-l procure, locația, calitatea blocului, pentru că avem prețuri destul de mari. Prețul mediu este în jur de 1250-1290 de euro pentru un metru pătrat. Sunt foarte întrebate apartamentele în blocurile noi. Atât în variantă albă, cât și cele cu reparație. Este cerere și pe piața apartamentelor aflate la etapa de construcție. În ultimii 20 la noi în Moldova s-a construit, dar nu atât de masiv pe cât este cererea și oamenii întotdeauna vor să-și îmbunătățească condițiile de trai. Și sunt mulți din cei care vin din raioane din raioane în Chișinău și din start vor apartament în bloc nou și sunt cei care deja locuiesc în bloc vechi, dar vor un apartament mai spațios”, a spus Victor Cernomorenco.
În condițiile cererii ridicate pentru procurarea apartamentelor noi și stagnarea domeniului construcțiilor, expertul economic Veaceslav Ioniță atenționează asupra unui deficit, care se va menține și pe parcursul acestui an.
„Temperarea creșterii de prețuri la locuință plus ieftinirea creditelor care s-au scumpit anul trecut, acum a început să se învioreze piața mobiliară. În ultimii ani s-a construit destul de puțin nou, iar proiectele mari, doar vor fi puse pe rol în 2025 sau 2026. În 2024 noi iarăși vom asista la o ofertă cu mult mai slabă decât și-a dorit un cetățean”, a menționat expertul economic.
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, cele mai multe apartamente în municipiul Chișinău, aproximativ 8 mii anual, au fost construite în perioada anilor 90, după care a urmat o stagnare.