Economic

Banca Europeană de Investiții oferă 94 de milioane de euro pentru a stimula antreprenoriatul local și dezvoltarea IMM-urilor din Republica Moldova

Banca Europeană de Investiții oferă 94 de milioane de euro pentru a stimula antreprenoriatul local, a crea noi locuri de muncă și a spori durabilitatea întreprinderilor private din Republica Moldova. Astfel, astăzi au fost semnate două acorduri, între BEI și o instituție bancară de la noi din țară. Evenimentul a avut loc în timpul conferinței „Uniunea Europeană – Republica Moldova și investițiile în sectorul privat”, o platformă pentru promovarea oportunităților oferite prin instrumentele financiare ale Uniunii Europene, ce sprijină investițiile în sectorul privat.

Antreprenori europeni și moldoveni s-au reunit astăzi la Chișinău pentru a discuta despre oportunitățile de investiții în domeniile energiei regenerabile, agro-alimentar și tehnologiilor digitale. În debutul conferinței a fost prezentată implementarea reformelor structurale în Republica Moldova în procesul de integrare europeană. Potrivit ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, evenimentul este organizat în cadrul Misiunii de mobilizare a sectorului privat Uniunea Europeană - Republica Moldova pentru a pregăti terenul pentru Conferința investițională din Moldova, care va avea loc în septembrie 2024. Totodată, oficialul a precizat că Guvernul întreprinde mai multe acțiuni pentru a sprijini sectorul privat.

„ Sectorul privat este principalul aliat pentru Guvernul Republicii Moldova. Împreună cu sectorul privat, cu sprijinul partenerilor și prietenilor, suntem hotărâți să dezlănțuim potențialul Republicii Moldova și am spus acest lucru de mai multe ori. Eu sunt sigur că noi putem face mai bine, trebuie să reducem bariere, trebuie să facem companiile să simtă beneficiile zonei de liber schimb”, a declarat Dumitru Alaiba.

În același timp, directoarea Agenției de Investiții din Republica Moldova, Natalia Bejan, a precizat că în ultimii ani relațiile economice dintre Republica Moldova și statele membre ale blocului comunitar au devenit mult mai puternice, iar acest lucru o demonstrează schimburile comerciale.

„În 2022, 59% din exporturile de bunuri din Republica Moldova au fost direcționate spre 27 de state membre ale Uniunii Europene și această cifră a crescut până la 65% în 2023. Deci noi vorbim despre 27 de state member, nu vorbim despre o dependență de o națiune, vorbim despre parteneriate cu multe state. Și printer aceste state, România joacă un rol foarte important pentru că istoric am întreținut relații foarte bune economice cu România, respectiv mai mult de o treime din aceste exporturi sunt spre România”, a punctate Natalia Bejan.

Directoarea Departamentul de Vecinătate Estică și Consolidare Instituțională al Comisiei Europene, Adrienn Kiraly, a precizat că Republica Moldova are un potențial economic mare. Aceasta s-a referit la eforturile autorităților moldovenești și cele ale partenerilor europeni pentru a susține mediul privat.

„Vorbim despre un plan de dezvoltare economică care a reprezentat o forță motrice la baza coperei noastre în anii trecuți. Am mobilizat deja 1,25 de miliarde de euro de investiții publice și private în Republica Moldova. O mare parte din acești bani au mers spre dezvoltarea infrastructurii drumurilor, de asemenea a sectorului energetic și a fost oferit sprijin pentru IMM-urile din Republica Moldova”, a precizat Adrienn Kiraly.

Precizăm că, la conferința de astăzi, au fost semnate două acorduri între BEI și o instituție bancară din țară. Pachetul financiar de 94 milioane de euro este o inițiativă susținută de Comisia Europeană. Aceasta își propune să stimuleze antreprenoriatul local, să promoveze crearea locurilor de muncă și să sporească reziliența sectorului de afaceri din Republica Moldova.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult