Aderarea la UE și reintegrarea Republicii Moldova sunt procese diferite, susține reprezentanta UE pentru procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană
Aderarea la Uniunea Europeană și reintegrarea Republicii Moldova sunt procese diferite, a declarat reprezentanta Uniunii Europene pentru procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Dlouchy-Suliga, la Forumul de Reintegrare, care a avut loc astăzi la Chișinău. Potrivit oficialului, integrarea europeană nu este un proces de soluționare a conflictelor, dar ar putea avea și acest efect. La forum au participat peste 100 de oficiali și experți din Republica Moldova și mai multe state europene.
Fără pace în Ucraina este dificil să vorbim despre reglementarea problemei transnistrene, a declarat la Forum vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Potrivit oficialului, autoritățile de la Chișinău au obligația de a-și coordona acțiunile pe care le întreprind cu partenerii internaționali.
Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski, a menționat în discursul său că, odată cu declanșarea de către Rusia a războiului în Ucraina, transformările geopolitice din regiune sunt atât rapide, încât necesită soluții politice pe măsură.
Potrivit reprezentantei Uniunii Europene pentru procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Dlouchy-Suliga, UE își dorește să aibă în cazul Moldovei un membru sigur și stabil. Aceasta a mai precizat că este și în interesul Tiraspolului să mențină securitatea și stabilitatea în regiune, deoarece actualul status-qwo nu poate dura la nesfârșit.
Sunt multe subiecte dificile în contextul reintegrării Moldovei - integrarea economică, monetară, educațională, a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent D. Logsdon. Diplomatul american a dat asigurări că țara sa va sprijini în continuare Republica Moldova, menționând că angajamentul pentru reintegrare este unul asumat.
Amintim că, astăzi, la Chișinău a avut loc primul Forum de Reintegrare a Republicii Moldova. Potrivit organizatorilor evenimentul își propune să contribuie la crearea unei viziuni naționale privind procesul de reintegrare al țării, prin intermediul unei platforme de dialog și discuții cu reprezentanții autorităților publice, societății civile, centrelor de cercetare, organizațiilor internaționale și misiunilor diplomatice.