Externe

Corespondență//UE, Armenia și Caucazul: Rusia avertizează asupra unor „consecințe negative”

Kremlinul a amenințat Armenia cu „consecințe negative”, după ce UE a promis peste 230 de milioane de lire sterline pentru a ajuta această țară din Caucazul de Sud să slăbească legăturile cu Rusia.

Nikol Pașinian, premierul armean, a vizitat vinerea trecută Bruxelles, întâlnindu-se în "capitala UE" cu Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, și cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, într-o demonstrație a reorientării diplomatice a țării sale către Occident.

După întâlnire, Kremlinul a acuzat Occidentul că urmărește să provoace o „confruntare geopolitică” în Caucazul de Sud, dar și că încercările SUA și UE de a curtiza Armenia în ultimele 18 luni s-ar fi dovedit „iresponsabile și distructive”.

Azerbaidjanul a acuzat la rândul său Armenia că a desfășurat forțe de-a lungul graniței lor fragile, după întâlnirea lui Pașinian de la Bruxelles, lucru pe care Armenia l-a negat.

De atunci, premierul armean Pașinian a intensificat discuțiile cu Occidentul, a semnat cu Franța acorduri de livrări și achiziții de armament și a declanșat un impuls diplomatic care include chiar și modernizarea ambasadei Armeniei din Londra.

La începutul acestui an, oficialii armeni au spus chiar că vor să iasă din organizația de securitate colectivă a Kremlinului – o alianță militară între Rusia și mai multe state post-sovietice – și să se alăture UE, sperând să obțină „statutul de țară candidată”.

Cu toate acestea, în ciuda eforturilor depuse de exemplu de președintele Consiliului European, Charles Michel, ba chiar și chiar a desfășurării unei misiuni UE de monitorizare a frontierei, conflictul înfocat între Armenia și Azerbaidjanul vecin nu arată nici un semn de atenuare. La câteva ore după ce s-au anunțat fondurile UE, au fost raportate confruntări de-a lungul graniței comune, Azerbaidjanul și Rusia acuzând Occidentul că se amestecă abuziv în regiune.

Totuși, misiunea de monitorizare civilă a UE de la frontiera Armeniei cu Azerbaidjanul raportează în continuare că situația rămâne, pe moment, „stabilă și calmă”.

AUTOR: Dan Alaxe

Citește mai mult