Social

Impactul alergiilor de primăvară asupra sănătății. Recomandările specialiștilor

Înflorirea plantelor aduce cu sine un potențial crescut de alergii, iar simptomele, cum ar fi congestia nazală, strănutul frecvent și mâncărimea ochilor, pot fi confundate uneori cu o răceală sezonieră, spun medicii. Potrivit acestora, numărul de persoane sensibile la anumite tipuri de polen este în creștere. Specialiștii le recomandă oamenilor să poarte ochelari de soare, măști de protecție și să evite contactul cu razele solare și cu agenți alergeni.

Oamenii spun că, odată cu apariția primelor flori și a soarelui puternic, se confruntă cu alergii respiratorii, dar și de piele. Aceștia se tratează cu pastile, iar în cazurile în care se agravează situația, apelează la medici specialiști pentru un tratament complex.

Nu am niciun simptom pronunțat, dar cand ceva înflorește încep să simt puțin cum curge nasul. Eu mă tratez acasă, doar când am avut probleme serioase cu alergia, am apelat la medic. Sunt o persoană cu experiență, știu deja aproximativ ce să fac, iau pastile și clătesc nasul”.

Alergie am de vreo șase ani, pastilele nu mă ajută și merg la doctor ca să fac injecții în mușchi, chiar și când trece alergia, fac injecții în vână. Vara trecută, aproape toată vara m-au chinuit cu alergia. În fiecare primăvară apare, când înfloresc copacii, soarele e puternic, mă roșesc, mi se umflă fața, îmi lăcrimează ochii și îmi curge nasul”.

Numărul de persoane care se confruntă cu diverse forme alergice este în creștere, însă nu toate se adresează specialiștilor, ci preferă să se trateze de sine stătător, a declarat conferențiarul universitar la disciplina pneumologie și alergologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Cristina Toma.

Specialista a menționat într-un interviu pentru Radio Moldova că, odată cu polenizarea plantelor, rinita alergică se manifestă prin secreții nazale, accese de strănut sau mâncărime a nasului. Medicul le recomandă pacienților să evite zonele cu soare, să poarte ochelari și măști de protecție.

Cea mai importantă recomandare este evitarea sau limitarea contactului cu alergia. Nu recomandăm pacienților să stea mult afară și să-și petreacă timpul mai mult în încăpere și să folosească aerul condiționat. La fiecare revenire de afară este recomandat ca pacientul să-și schimbe hainele”, a relatat Cristina Toma.

Potrivit medicilor specialiști, în prezent, din cauza complexității afecțiunilor și a numărului mare de persoane afectate, alergiile sunt considerate o provocare de sănătate publică a secolului XXI. La nivel global, până la 30% din populație suferă de o alergie respiratorie.

În România, de exemplu, unul din patru adulți fac o formă de alergie, iar fiecare al treilea copil este diagnosticat cu rinită alergică. Medicii avertizează că, atunci când nu este tratată, aceasta poate avea complicații.

Citește mai mult