Externe

Zeci de rachete, lansate din sudul Libanului asupra Israelului

Zeci de rachete au fost lansate vineri seara din sudul Libanului spre nordul Israelului, transmite corespondentul Al Jazeera în Liban. Zgomotul sistemelor antiaeriene care interceptau rachetele s-a auzit în regiunea de graniță din sudul Libanului.

Al Jazeera transmite că Hezbollah a lansat o declarație în care susține că a tras în „pozițiile de artilerie inamice din Zaoura cu zeci de rachete Katyusha” în sprijinul palestinienilor din Gaza și ca răspuns la atacurile israeliene în desfășurare în sudul Libanului.

Armata israeliană raportase că sirenele au sunat de două ori în interval de treizeci de minute. Militarii israelieni au mai declarat că au detectat „o serie de lansări din Liban”, dar că toate rachetele au fost distruse.

Oficiali americani au avertizat că Iranul ar putea declanșa vineri un atac major împotriva Israelului, ca răzbunare pentru un atac aerian de săptămâna trecută asupra consulatului iranian din Siria.

Un oficial american a declarat pentru postul CBS că un atac iranian major ar putea implica mai mult de 100 de drone, zeci de rachete de croazieră și poate chiar și rachete balistice. Țintele ar putea fi obiective militare din Israel, a spus oficialul, adăugând însă că există și posibilitatea ca Iranul să dea înapoi.

Un atac de o astfel de magnitudine ar declanșa inevitabil o ripostă israeliană. Un general american a fost trimis în Israel pentru a discuta despre amenințarea iraniană și despre o posibilă ripostă israeliană.

În legătură cu aceste amenințări, mai multe state, printre care și Republica Moldova, au declanșat alerte de călătorie în țările din Orientul Mijlociu...

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult