Corespondență//Bruierea semnalelor GPS de către Rusia: Suedia cere o prezență sporită a NATO în Marea Baltică
Geolocalizarea prin satelit [GPS] a fost perturbată în regiunea țărilor baltice de câteva luni încoace. Evident, toți ochii sunt ațintiți asupra Rusiei, având în vedere că, în trecut, serviciile rusești au fost acuzate că s-au aflat în spatele interferențelor informatice din timpul manevrelelor militare ale NATO.
Săptămâna trecută, Ministrul German al Apărării, Boris Pistorius, a estimat la rândul său că Rusia este „probabil responsabilă” pentru perturbările GPS din Marea Baltică. E vorba mai ales de dispozitivele de război electronic Krasukha-S4 și Tobol, desfășurate în enclava rusă Kaliningrad, situată între Polonia și Lituania.
Mai mult, în luna martie, avionul de tip Falcon 900 al ministrului britanic al apărării, Grant Shapps, a fost aparent o țintă virtuală în timp ce zbura nu departe de acea zonă.
La rândul său, Stockholm a deschis o anchetă, încredințată serviciului de informații și securitate al forțelor sale armate [MUST]. În ianuarie, directorul serviciilor suedeze, generalul Thomas Nilsson, a explicat cotidianului Aftonbladet că incidentele au fost „grave”, în măsura în care „mai multe posibilități de a funcționa militar depind de un sistem GPS funcțional”. Toate acestea par să fi făcut parte din așa-numitele activități „hibride” rusești desfășurate împotriva Suediei.
O asemenea interferență afectează nu numai traficul aerian, ci și mai ales traficul maritim, sistemul AIS [Automatic Identification System] pe care navele civile sunt obligate să-l folosească pentru a-și garanta siguranța fiind la rândul său bazat pe GPS, navigarea prin satelit. În plus, îndreptat potrivit Suediei, asta dăunează și economiei regionale.
Pentru șefa marinei suedeze [Svenska marinen], Ewa Skook Haslum (o femeie) această „intervenție” rusă în Marea Baltică necesită o „acțiune NATO”. „Ar putea implica folosirea tuturor mijloacelor” Aliaților [din care Suedia face acum parte] pentru a „însoți navele comerciale, a ajuta la navigație sau altele”, a spus ea.
Conflictul din Ucraina și „războiul rece” al Rusiei împotriva Occidentului arată astfel direcții îngrijorătoare în care s-ar putea extinde.
AUTOR: Dan Alexe