Situația din estul Ucrainei s-a „deteriorat semnificativ”, spune comandantul de la Kiev
Situația de pe frontul de est al Ucrainei s-a „deteriorat semnificativ în ultimele zile” pe fondul unei ofensive intensificate a Rusiei, a declarat sâmbătă șeful armatei ucrainene, Oleksandr Syrskyi. Se întâmplă în special după ce Vladimir Putin a fost reales pentru un nou mandat de președinte al Federației Ruse, a menționat Syrskyi, citat de Politico.
Syrskyi, care a devenit comandant militar în februarie, după ce fostul șef al armatei a fost demis de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a reînnoit apelurile pentru un ajutor militar mai rapid din partea aliaților occidentali pentru a contracara armele superioare ale Moscovei. Rusia desfășoară noi unități blindate care obțin uneori câștiguri tactice, a spus el.
Situația din jurul orașului Chasiv Yar, pe linia frontului de est, este dificilă și tensionată, iar zona este aflată sub foc constant. Localitatea se află la 20 de kilometri la vest de Bahmut, pe care Moscova l-a acaparat în mai anul trecut, într-un asalt condus de mercenarii Grupului Wagner.
Pe măsură ce ajutorul militar occidental acordat Ucrainei încetinește, Rusia a obținut câștiguri teritoriale în zonă.
„Inamicul ne atacă în mod activ pozițiile din sectoarele Lyman și Bakhmut cu grupuri de asalt sprijinite de vehicule blindate. În sectorul Pokrovsk, ei încearcă să străpungă apărarea noastră folosind zeci de tancuri și transportoare blindate”, a spus el.
În același timp, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite din Marea Britanie, Generalul Sir Richard Barrons, a avertizat că Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusia în 2024 și există un risc serios în acest sens, a declarat într-un interviu pentru BBC.
„În această vară, ne așteptăm să vedem o ofensivă rusă majoră, cu intenția de a face mai mult decât să avanseze cu mici câștiguri pentru a încerca, poate, să străpungă liniile ucrainene. Iar dacă acest lucru se va întâmpla, vom risca ca forțele rusești să pătrundă și apoi să exploateze în zone din Ucraina unde forțele armate ucrainene nu le pot opri”, spune generalul Barrons.
Kievul și-a intensificat apelurile către aliați pentru a oferi Ucrainei mai multe sisteme de apărare antiaeriană, în special cu sisteme Patriot fabricate în SUA care pot intercepta rachete balistice, iar pe 13 aprilie, Germania a anunțat că va transfera de urgență un complex de rachete antiaeriene Patriot în Ucraina. Potrivit ministrului german al Apărării Boris Pistorius, menționând că Berlinul face tot posibilul pentru a sprijini Kievul.