Externe

Liderii mondiali reacționează la atacul Iranului asupra Israelului

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice ale Iranului a declarat că a lansat sâmbătă zeci de drone și rachete asupra Israelului, într-un atac care ar putea duce la o escaladare majoră între cei doi inamici regionali, notează Reuters. Atacul a ținut lumea întreagă în suspans, iar liderii mondiali au venit cu declarații în urma acestuia.

Reuters / Un sistem antirachetă funcționează după ce Iranul a lansat drone și rachete spre Israel, așa cum se vede din Ashkelon, Israel, 14 aprilie 2024
Sursa: Reuters / Un sistem antirachetă funcționează după ce Iranul a lansat drone și rachete spre Israel, așa cum se vede din Ashkelon, Israel, 14 aprilie 2024

Iată câteva reacții la acest atac, din declarațiile oficiale și postările de pe rețelele de socializare:

PREMIERUL ISRAELIAN BENJAMIN NETANYAHU:

„În ultimii ani, și mai ales în ultimele săptămâni, Israelul s-a pregătit pentru un atac direct din partea Iranului. Sistemele noastre defensive sunt desfășurate; suntem pregătiți pentru orice scenariu, atât defensiv, cât și ofensiv. Statul Israel este puternic. Forțele de apărare israeliene sunt puternice. Publicul este puternic. Apreciem faptul că SUA este alături de Israel, precum și sprijinul Marii Britanii, Franței și al multor alte țări. Am stabilit un principiu clar: Oricine ne face rău, noi îi vom face rău. Ne vom apăra împotriva oricărei amenințări și vom face acest lucru cu capul pe umeri și cu determinare.”

MISIUNEA IRANULUI LA NAȚIUNILE UNITE: „... Acțiunea militară a Iranului a fost un răspuns la agresiunea regimului sionist împotriva sediului nostru diplomatic din Damasc. Problema poate fi considerată încheiată. Cu toate acestea, dacă regimul israelian va face o nouă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran și regimul israelian necinstit, de care SUA TREBUIE SĂ STEA DEPARTE!”

PREȘEDINTELE AMERICAN JOE BIDEN:

„Tocmai m-am întâlnit cu echipa mea de securitate națională pentru o actualizare privind atacurile Iranului împotriva Israelului. Angajamentul nostru față de securitatea Israelului împotriva amenințărilor din partea Iranului și a reprezentanților săi este de fier.”

PREȘEDINTELE CAMEREI REPREZENTANȚILOR A SUA, MIKE JOHNSON:

„În timp ce Israelul se confruntă cu acest atac vicios din partea Iranului, America trebuie să își arate întreaga hotărâre de a fi alături de aliatul nostru critic. Lumea trebuie să fie asigurată: Israelul nu este singur.”

SECRETARUL GENERAL AL ONU, ANTONIO GUTERRES:

„Condamn cu fermitate escaladarea gravă reprezentată de atacul de amploare lansat în această seară de Republica Islamică Iran asupra Israelului. Solicit încetarea imediată a acestor ostilități. Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la nivelul întregii regiuni. Îndemn toate părțile să dea dovadă de maximă reținere pentru a evita orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu. Am subliniat în repetate rânduri că nici regiunea, nici lumea nu-și poate permite un alt război.”

PRIM-MINISTRUL BRITANIC RISHI SUNAK:

„Condamn în termenii cei mai fermi atacul nesăbuit al regimului iranian împotriva Israelului. Aceste lovituri riscă să inflameze tensiunile și să destabilizeze regiunea. Iranul a demonstrat încă o dată că intenționează să semene haos în propria curte. Marea Britanie va continua să susțină securitatea Israelului și a tuturor partenerilor noștri regionali, inclusiv a Iordaniei și Irakului. Alături de aliații noștri, lucrăm de urgență pentru a stabiliza situația și a preveni o nouă escaladare. Nimeni nu dorește să vadă mai multă vărsare de sânge.”

PRIM-MINISTRUL CANADIAN JUSTIN TRUDEAU:

„Canada condamnă fără echivoc atacurile aeriene ale Iranului împotriva Israelului. Suntem alături de Israel. După ce a sprijinit atacul brutal al Hamas din 7 octombrie, ultimele acțiuni ale regimului iranian vor destabiliza și mai mult regiunea și vor face mai dificilă o pace durabilă. Aceste atacuri demonstrează încă o dată disprețul regimului iranian față de pacea și stabilitatea din regiune. Susținem dreptul Israelului de a se apăra și de a-și apăra poporul de aceste atacuri.”

MINISTRUL GERMAN DE EXTERNE, ANNALENA BAERBOCK:

„Iranul a lansat drone și rachete asupra Israelului. Condamnăm cu fermitate atacul în curs de desfășurare, care ar putea arunca o întreagă regiune în haos. Iranul și reprezentanții săi trebuie să oprească imediat acest lucru.”

MINISTRUL FRANCEZ DE EXTERNE, STEPHANE SEJOURNE:

„Franța condamnă în termenii cei mai fermi atacul lansat de Iran împotriva Israelului. Prin decizia unei astfel de acțiuni fără precedent, Iranul face un nou pas în acțiunile sale destabilizatoare și își asumă riscul unei escaladări militare.”

ȘEFUL POLITICII EXTERNE A UNIUNII EUROPENE, JOSEP BORRELL:

„UE condamnă cu fermitate atacul inacceptabil al Iranului împotriva Israelului. Aceasta este o escaladare fără precedent și o amenințare gravă la adresa securității regionale.”

PREȘEDINTELE CONSILIULUI EUROPEAN, CHARLES MICHEL:

„Condamnă cu fermitate atacul lansat de Iran asupra Israelului. Trebuie făcut totul pentru a preveni o nouă escaladare regională. Trebuie evitate mai multe vărsări de sânge. Vom continua să urmărim îndeaproape situația împreună cu partenerii noștri.”

PRIM-MINISTRUL SPANIOL PEDRO SANCHEZ:

„Urmărim evenimentele din Orientul Mijlociu cu cea mai mare îngrijorare. Suntem în contact permanent cu ambasadele noastre din regiune, care vor rămâne deschise pentru a-i sprijini pe spaniolii din zonă.”

PRIM-MINISTRUL OLANDEZ MARK RUTTE:

„Situație foarte îngrijorătoare în Orientul Mijlociu. Mai devreme astăzi, Olanda și alte țări au trimis un mesaj puternic și clar Iranului să se abțină de la atacarea Israelului. Olanda condamnă cu fermitate atacurile Iranului asupra Israelului. Trebuie împiedicată o escaladare suplimentară. ... Continuăm să monitorizăm foarte atent evoluțiile.”

MINISTRUL DANEZ DE EXTERNE LARS LOKKE RASMUSSEN:

„Danemarca condamnă cu fermitate atacul anunțat de Iran asupra Israelului. Îndemn pe toată lumea să dea dovadă de reținere și să detensioneze situația. Rolul destabilizator al Iranului în Orientul Mijlociu este inacceptabil - la fel și acest atac.”

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult