Internațional

„Este timpul să regândim modul în care ne gestionăm râurile”. Număr record de bariere fluviale eliminate în Europa în 2023

Europa a eliminat un număr record de baraje și alte bariere din râurile sale în 2023, ajutând la restabilirea căilor navigabile perturbate la starea lor naturală. Aproape 500 de bariere au fost scoase din râurile europene anul trecut, conform cifrelor publicate de Dam Removal Europe, o creștere cu 50% față de anul precedent, relatează The Guardian.

Franța a fost lider în a ajuta râurile să se recupereze, cu 156 de eliminări, potrivit aceluiași raport, urmată de Spania, Suedia și Danemarca. Marea Britanie a eliminat 36 de bariere.

„Este uimitor să asistăm la un alt an record pentru eliminările de baraje din râurile europene. Este timpul să regândim modul în care ne gestionăm râurile, eliminând toate barierele învechite și lăsând cât mai multe râuri să curgă liber. Un râu care nu curge liber moare încet.”, a declarat Herman Wanningen, directorul World Fish Migration Foundation și co-fondator al Dam Removal Europe.

Râurile Europei au fost fragmentate de baraje, canale și vaduri – dintre care multe nu mai sunt necesare. Se estimează că 150.000 dintre bariere din căile navigabile europene sunt învechite și posibil periculoase, potrivit raportului, care a documentat 113 decese care implică bariere fluviale în Europa din 2000.

Dam Removal Europe, o coaliție de șapte grupuri ecologiste, care își propune să restabilească starea de curgere liberă a râurilor și a pâraielor, a declarat că ritmul eliminărilor este în creștere.

Legea propusă de UE pentru restaurarea naturii – a cărei soartă depinde de lobby de ultimă oră din partea statelor membre – vizează reconectarea a 25.000 km de râu fragmentat până în 2030. Dar realizarea acestui lucru „va necesita o schimbare de paradigmă în refacerea râului”, potrivit unui studiu care a evidențiat „impacturile larg răspândite” cauzate de micile bariere. Deși barajele mari atrag cea mai mare atenție, cercetătorii au descoperit că nouă din 10 bariere fluviale europene au mai puțin de 5 metri înălțime.

Conectarea râurilor ajută fauna sălbatică să înoate liber și permite peștilor migratori să ajungă la locurile de reproducere. Înlăturarea barajelor permite, de asemenea, să varieze nivelurile apei de-a lungul anului, ceea ce poate provoca schimbări de habitat care cresc diversitatea plantelor și animalelor, a declarat Pol Huguet, consilier municipal din orașul spaniol Manresa

„Datorită acestei schimbări, pentru prima dată, am văzut niște pești mergând în amonte în această parte a râului”.

Îndepărtarea barajelor nu este întotdeauna populară. Când Polonia și-a îndepărtat primul baraj mare în 2021, majoritatea oamenilor din zonă s-au opus, în ciuda riscurilor pentru siguranța lor din cauza construcției proaste, a constatat un studiu în februarie.

Cel puțin trei bariere fluviale s-au prăbușit anul trecut din cauza ploilor abundente din Norvegia, Irlanda de Nord și Slovenia, arată raportul. Săptămâna trecută, un baraj a explodat în regiunea Orsk din Rusia, când ploile abundente au inundat zona și au forțat să fugă peste 100.000 de oameni din Rusia și Kazahstan.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult