Externe

Corespondență//Decizie inedită: Franța își pune portavionul „Charles-de-Gaulle” sub control NATO pentru prima dată

Pe fundalul tensiunilor cu Rusia, Franța își pune pentru prima oară portavionul „Charles-de- Gaulle” sub control operațional NATO. Misiunea, care va dura două săptămâni, va avea loc la sfârșitul lunii aprilie și vine în timp ce Franța încearcă să-și consolideze prezența în cadrul Alianței Atlantice. O operațiune care stârnește însă critici din partea opozițiilor de extremă dreaptă și extremă stângă din Franța.

Portavionul francez Charles-de-Gaulle, precum și întreaga sa escortă, inclusiv un submarin de atac nuclear, vor trece, pentru prima dată, de la 26 aprilie și până pe 10 mai, sub controlul operațional al NATO. O misiune relativ scurtă, de aproximativ cincisprezece zile, în Marea Mediterană, ca parte a unei desfășurări mai ample de două luni, care vine într-un moment în care Franța încearcă să recâștige importanța în cadrul „Alianței Atlantice împotriva Rusiei” .

Acest anunț, făcut de statul major al armatei, joi, 11 aprilie, a provocat rapid un anumit număr de reacții politice, în special din partea grupurilor cele mai extremiste și adversare ale NATO, de dreapta și stânga, care regretă că Franța și-a recăpătat locul în cadrul comandamentului militar integrat al Alianței NATO încă din anul 2009, deși îl părăsise din 1966, sub conducerea generalului de Gaulle.

„Tristețe, vasalizare afișată„, a comentat pr rețeaua X, liderul La France insoumise (extrema stângă), Jean-Luc Mélenchon. „Uluitor: supunere istorică sub Macron a Franței la NATO și deci la americani”, a adăugat, tot pe X, Florian Philippot, fostul vicepreședinte al Rassemblement National (fostul Front National). Președintele francez Charles de Gaulle protestase în 1966 împotriva dominației americane în NATO, iar sediul Alianței a trebuit mutat - definitiv - de la Paris la Bruxelles, unde se aflau și se află și instituțiile europene.

Abia o jumătate de secol mai târziu, odată cu Sarkozy, Franța a revenit în comandamentul militar integrat al NATO.

Dar Franța a mai participat activ la operațiuni NATO

Portavionul „Charles-de-Gaulle”, a cărui renovare a costat 1,3 miliarde de euro, cea mai importantă entitate a marinei franceze, va fi astfel plasat sub supravegherea unuia dintre sediile tactice ale NATO, numit StrikforNato, cu sediul în apropiere de Lisabona, în Portugalia. Un stat major specializat în operațiuni în Marea Mediterană și comandat de un amiral american, care este și comandantul Flotei a șasea a Statelor Unite.

Dacă Charles-de-Gaulle ar trebui, așadar, să se regăsească, pentru prima dată, ca atare, sub comanda NATO, mijloacele sale aeriene de la bord, precum avioanele de luptă Rafale, au fost deja angajate, în trecut, în operațiunile Alianței. În special în Afganistan sau în timpul operațiunii „Harmattan”, când Franța a contribuit la intervenția militară în Libia, între martie și octombrie 2011. În contextul „ Harmattanului ”, unde forțele aliate erau foarte expuse, francezii reușiseră chiar să negocieze o delegare de cockpit, adică o procedură care să permită piloților să nu fie nevoiți să urce pe întreg lanțul de comandă NATO pentru a obține dreptul de a deschide focul.

Apoi, această detașare a lui Charles-de-Gaulle face parte din inițiativele similare inițiate de Statele Unite în ianuarie 2022, apoi Marea Britanie, în noiembrie 2023. Cu puțin timp înainte de începerea războiului din Ucraina, Pentagonul și-a plasat, pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece, portavionul USS Harry-S.-Truman sub comanda NATO. Britanicii la rândul lor au detașat nava regina Elisabeta.

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult