Economic

România rămâne principala piață de desfacere a mărfurilor moldovenești, cu o cotă de circa o treime din totalul exporturilor

Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene, în ianuarie-februarie 2024, au constituit circa 67 la sută din total exporturi, fiind în creștere cu 4,5 puncte procentuale față de ianuarie-februarie 2023. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), valoarea totală a exporturilor a fost în scădere cu 12,5%, ajungând la puțin peste 600 de milioane dolari.

Potrivit BNS, România rămâne principala piață de desfacere a mărfurilor moldovenești, cu o cotă de 32,1% din totalul exporturilor. Urmează Ucraina (7,5%), Germania (6,8%), Turcia (6,5%), Italia (5,6%), Cehia (5,0%), Polonia (4,3%) și SUA (3,2%). Exporturile în Rusia au fost de 3%, iar în Belarus – de numai 2,5%.

Livrările de mărfuri în țările CSI au avut o cotă de 6,9% din totalul exporturilor (în scădere cu 2 p.p), și o valoare de puțin peste 41 de milioane dolari (în scădere cu 31,4%).

În primele două luni ale anului, Republica Moldova a exportat mărfuri autohtone în valoare de peste 470 de milioane dolari SUA, constituind 78,6% din total exporturi.

Reexporturile de mărfuri după prelucrare (inclusiv îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte; încălțăminte și părți de încălțăminte; fire, cabluri și alte conductoare electrice; transformatoare electrice, convertizoare statice, bobine de reactanță și de inductanță; părți și accesorii de autovehicule; triciclete, trotinete și jucării similare; nuci comune, descojite; scaune, părți de scaune) au deținut 13,4% în total exporturi, iar reexporturile clasice de mărfuri, care nu au suferit transformări esențiale (benzine auto; motorină; ulei de floarea soarelui; mașini automate de prelucrarea datelor; medicamente; nuci comune, descojite; articole de transport și de ambalare din materiale plastice; mașini și aparate pentru condiționarea aerului) – 8,0%.

Importurile din UE au avut o cotă de 47,3%, iar a celor din CSI - 3,8%.

În ianuarie-februarie 2024, deficitul balanței comerciale a fost de peste 773 de milioane de dolari, cu 3,1% mai puțin, față de nivelul din perioada similară a anului trecut.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult