Social

121 de ani de la Pogromul evreilor de la Chișinău

În capitală, au fost comemorate victimele Pogromului de la Chișinău din aprilie 1903, care a luat 49 de vieți și a lăsat sute de răniți. Reprezentanții Comunității Evreiești din țara noastră au afirmat că masacrul a zguduit întreaga lume și a dus la emigrarea evreilor, iar autoritățile municipale au declarat că asemenea tragedii sunt inacceptabile.

Pogromul de la Chișinău din aprilie 1903 a fost declanșat după ce ziarul antisemit în limba rusă „Bessarabeț” a relatat că, în februarie același an, un copil de 14 ani, a fost găsit mort la Dubăsari, sugerându-se că ar fi fost omorât în timpul unui ritual iudaic. Deși ancheta a constatat că ucigașii adolescentului erau rudele acestuia, zvonul a bulversat societatea și a dus la revolte, care au cuprins întreaga capitală și suburbiile. În timpul pogromului din 6-8 aprilie, (calendarul de stil vechi), 49 de evrei au fost asasinați și alți 500 răniți, iar aproximativ 2000 de familii evreiești au rămas fără adăpost, fiindu-le jefuite și distruse casele și prăvăliile. Orașul Chișinău făcea parte, în acea perioadă din Imperiul Rus. În debutul evenimentului a fost adus un omagiu victimelor pogromului.

Această tragedie a zguduit comunitatea evreiască mondială și a dus la emigrarea evreilor din Basarabia de atunci, a afirmat Președintele Consiliului Comunității evreiești din Chișinău, Emmanuel Grinșpun.

„Pogromul de la Chișinău din 1903 a avut consecințe pe scară largă pentru evreii Basarabiei și pentru toată istoria lumii. Aceasta a fost prima manifestare de exterminare fizică a evreilor și de genocid împotriva lor. Weekendul trecut, poporul Israelului a experimentat din nou o traumă fără precedent, fiind atacat deschis de Iran. Toți oamenii au simțit pericolul unui conflict militar global. Prin urmare, tragedia de la Chișinău din 1903 nu are termen de prescripție, și așa cum au arătat evenimentele din 7 octombrie, 2023, este prea devreme ca omenirea să uite lecțiile istoriei, iar noi, comunicarea evreiască din Republica Moldova și toți cetățenii acestei țări trebuie să păstrăm memoria trecutului, ca vaccin împotriva antisemitismului, xenofobiei, tratamentului inuman, pentru ca viitorul nostru să fie dominat de pace.

Comunitatea evreiască a avut un rol important în dezvoltarea capitalei, iar asemenea tragedii sunt inacceptabile a menționat primarul capitalei, Ion Ceban, prezent la manifestație.

„Puțini cetățeni cunosc, că în acea perioadă aproape 50% dintre locuitorii capitalei erau evrei. Comunitatea evreiască a avut o semnificație în dezvoltarea capitalei în domeniul arhitectură, sănătate, educație. Asemenea tragedii sunt de neacceptat. Astăzi suntem alături de Israel și poporul evreiesc și sperăm că nu se vor mai repeta asemenea tragedii”, a menționat edilul.

Masacrul din 1903 fost condamnat la nivel mondial. Tragedia de la Chișinău a marcat începutul secolului XX, intrat în istorie prin Holocaust și cele două războaie mondiale.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult