Economic

În următorii patru ani, în Republica Moldova va fi implementat Programul național de dezvoltare industrială

În următorii patru ani, în Republica Moldova va fi implementat Programul național de dezvoltare industrială. Acesta a fost aprobat astăzi de Cabinetul de Miniștri. Obiectivul autorităților este ca până în 2028 contribuția industriei la Produsul Intern Brut să crească de la 8,2 % cât era în anul 2023 la 11,5 la sută. Programul stabilește viziunea strategică și direcțiile cheie pentru dezvoltarea industriei prelucrătoare din Republica Moldova pe termen mediu, a anunțat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Experții economici precizează că industria înregistrează un declin în toată lumea și că este nevoie de soluții țintite pentru fiecare domeniu în parte.

Potrivit ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, în ultimele trei decenii contribuția industriei la Produsul Intern Brut a scăzut semnificativ. De asemenea, salariul mediu în sector este cu aproximativ 30 la sută mai mic decât cel mediu pe economie. Totodată, produsele fabricate în Republica Moldova sunt în mare parte comercializate pe piața internă și doar 35% din producția industrială este destinată pentru export.

Totodată, autoritățile preconizează că, după implementarea acestui program, situația se va ameliora, iar industria națională va crește.

„Se propune acest program amplu pe următorii patru ani, care va avea următoarele obiective: să îmbunătățească guvernanța și modernizarea instituțională, în primul rând, să mobilizăm capitalul și forța de muncă, astfel să atragem investiții, inclusiv prin utilizarea la asemenea instrumente, cum ar fi ajutorul de stat euroconforme, pentru a atrage investiții productive, cu o valoare adăugată înaltă în industrie, să stimulăm productivitatea și tranziția la economia verde și economia digitală, integrându-ne în piața unică europeană”, a declarat Dumitru Alaiba.

Lipsa unei strategii de dezvoltare a industriei a fost un impediment pentru cei care doresc să investească în Republica Moldova, spune președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea.

„Cei 350 de membri ai Camerei de Comerț și Industriei, care sunt în domeniul industriei menționează necesitatea inclusiv și a suportului de stat, dar și a deschiderii pentru o cooperare cu statul. Aici, inclusiv modificările la legislație care sunt propuse în acest program este la fel de important, inclusiv pentru cei care doresc să investească în Republica Moldova. Ei au vrut să vadă care este suportul statului în acest domeniu.Camera de Comerț și Industriei se va implica activ în implementarea acestui program pentru că este important pentru noi să creștem productivitatea muncii în industrie și valoarea deogată a economiei naționale”, a precizat Sergiu Harea.

În același timp, expertul economic Victor Ciobanu, a precizat pentru postul nostru de radio că autoritățile trebuie să aleagă câteva domenii în care să investească pentru a obține rezultate bune în acest plan de dezvoltare a industriei.

„Este un lucru normal că industriile scad cam în toată lumea. Suntem în secolul XXI, unde prevalează economia de servicii. După destrămarea URSS am suferit o deindustrializare foarte acută. Acum, probabil, Guvernul vrea să încerce pe anumite domenii să facă industrializare. Eu cred că indicat este domeniul industriei prelucrătoare, pentru că avem materie primă agricolă, foarte multă și suntem cointeresați a produce plus valoare anume în acest domeniu”, a subliniat Victor Ciobanu.

Potrivit datelor statistice din 2023, industria moldovenească produce, în principal, bunuri cu valoare adăugată redusă, cu o forță de muncă ce reprezintă doar 13% din totalul ocupat și cu o orientare spre piața internă. La elaborarea Programului național de dezvoltare industrială pentru anii 2024-2028 s-a ținut cont de potențialul sectorului industrial național și de angajamentele Republicii Moldova ca țară candidată la Uniunea Europeană.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult