Externe

Trupele ruse de menținere a păcii se retrag din Nagorno-Karabah

Rusia își retrage trupele de menținere a păcii din Nagorno-Karabah, deoarece după plecarea populației armene din Nagorno-Karabah, există mai puține motive pentru prezența lor în regiune. Potrivit Interfax, începerea procesului de retragere a fost confirmată de către Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin.

RIA Novosti
Sursa: RIA Novosti

„Da, într-adevăr, așa este”, a declarat miercuri Dmitri Peskov, la solicitarea reprezentanților presei. Peskov a comentat astfel informațiile apărute în presa azeră despre începutul retragerii și a răspuns afirmativ la această întrebare.

În același timp, deputatul rus Konstantin Zatulin a declarat pentru publicația Gazeta că autoritățile azere de la Baku nu au cerut, deocamdată, retragerea forțelor ruse de menținere a păcii, dar după plecarea populației armene din Nagorno-Karabah, există mai puține motive pentru prezența forțelor ruse de menținere a păcii în regiune.

„Astăzi, prezența trupelor de menținere a păcii în Nagorno-Karabah este corelată cu relațiile dintre Rusia și Azerbaidjan. De fapt, din moment ce nu mai există populație armeană în Nagorno-Karabah, apare întrebarea: ce fac acolo trupele noastre de menținere a păcii? Cred că cei din conducerea Azerbaidjanului nu au abordat acest subiect cel cu privire la retragere doar ca să nu fie perceput de Rusia ca o înfrângere, ca o concesie, ca daune cauzate de prezența armatei noastre în afara Federației Ruse. Dar, de fapt, există mai puține motive pentru ca forțele noastre de menținere a păcii să fie prezente în Nagorno-Karabah”, a spus vicepreședintele Comisiei pentru afacerile CSI din Duma de Stat, Konstantin Zatulin

La 15 aprilie, după negocierile purtate cu președintele kazah, Kassîm-Jomart Tokaev, premierul Armeniei Nikol Pașinian și-a anunțat disponibilitatea de a semna un tratat de pace cu omologul său de la Baku, potrivit principiilor deja convenite. El a precizat că este vorba de recunoașterea reciprocă a integrității teritoriale în baza prevederilor Declarației de la Almatî din 1991 și de implementarea delimitării între republici, precum și de deblocarea infrastructurilor regionale pe baza principiilor respectării suveranității și jurisdicției statelor, pe baze de reciprocitate și egalitate.

La sfârșitul lunii septembrie 2020, ostilitățile au fost reluate în Nagorno-Karabah, acestea au devenit o continuare a conflictului început în 1988. La sfârșitul conflictului, regiunile Agdam, Kelbajar și Lacin au intrat sub controlul Azerbaidjanului.

În septembrie 2023, liderul regiunii Nagorno-Karabah, Samvel Șahramanian, a semnat un decret privind încetarea existenței Republicii Nagorno-Karabah de la 1 ianuarie 2024.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult