Externe

Indonezia: Oamenii au fost evacuați din case în urma erupției vulcanului Ruang, iar un aeroport internațional a fost închis

Autoritățile indoneziene au închis joi un aeroport, iar locuitorii au părăsit casele din apropierea unui vulcan în erupție, din cauza pericolului de răspândire a cenușii, a căderilor de pietre, a norilor vulcanici fierbinți și a posibilității unui tsunami, scrie AP.

AP / În această fotografie difuzată de Agenția Regională de Management al Dezastrelor Sitaro (BPBD Sitaro), lava topită fierbinte strălucește în craterul Muntelui Ruang în timp ce acesta erupe în Insulele Sanguine, Indonezia, miercuri, 17 aprilie 2024
Sursa: AP / În această fotografie difuzată de Agenția Regională de Management al Dezastrelor Sitaro (BPBD Sitaro), lava topită fierbinte strălucește în craterul Muntelui Ruang în timp ce acesta erupe în Insulele Sanguine, Indonezia, miercuri, 17 aprilie 2024

Muntele Ruang, situat în partea de nord a insulei Sulawesi, a avut cel puțin cinci erupții mari miercuri, ceea ce a determinat Centrul de vulcanologie și atenuare a dezastrelor geologice să emită alerta de cel mai înalt nivel, indicând o erupție activă.

Craterul a emis fum alb-cenușiu continuu în timpul zilei de joi, ajungând la peste 500 de metri deasupra vârfului.

Oamenii au primit ordin să stea la cel puțin 6 kilometri de muntele de 725 de metri. Peste 11.000 de persoane locuiesc în zona afectată și li s-a cerut să plece. Cel puțin 800 au făcut acest lucru.

Un aeroport internațional din orașul Manado a fost închis temporar joi din cauza cenușii vulcanice aruncate în aer.

„Suntem nevoiți să închidem operațiunile de zbor pe aeroportul Sam Ratulangi din cauza răspândirii cenușii vulcanice, care ar putea pune în pericol siguranța zborurilor”, a declarat Ambar Suryoko, șeful autorității aeroportuare regionale.

Centrul de vulcanologie a precizat că printre riscurile erupției vulcanice se numără posibilitatea ca o parte a vulcanului să se prăbușească în mare și să provoace un tsunami. Insula Tagulandang, situată la est de vulcan, ar putea fi în pericol în cazul în care acest lucru s-ar întâmpla, iar rezidenților săi li s-a spus să evacueze.

„Persoanele care locuiesc în zona insulei Tagulandang și se află pe o rază de 6 kilometri trebuie să fie evacuate imediat într-un loc sigur în afara razei de 6 kilometri și, în special, cei care locuiesc în apropierea coastei trebuie să fie conștienți de potențialul de erupție a rocilor incandescente, de norii fierbinți și de valurile tsunami care ar putea fi declanșate de prăbușirea unui corp vulcanic în mare”, a declarat joi Abdul Muhari, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale de Atenuare a Dezastrelor.

Agenția a precizat că locuitorii vor fi relocați în Manado, cel mai apropiat oraș, pe insula Sulawesi, o călătorie de șase ore cu barca.

Erupțiile vulcanice au declanșat în trecut tsunami-uri în Indonezia, inclusiv o erupție din 1871 la Muntele Ruang și erupția din 2018 a vulcanului Anak Krakatau. Părți din muntele Anak Krakatau au căzut în ocean, provocând un tsunami de-a lungul coastelor insulelor Sumatra și Java, provocând moartea a 430 de persoane.

Indonezia, un arhipelag de 270 de milioane de locuitori, are 120 de vulcani activi. Este predispus la activitate vulcanică deoarece se află de-a lungul „inelului de foc”, o serie de falii seismice în formă de potcoavă în jurul Oceanului Pacific.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult