Social

Investiții de 2 milioane de euro pentru eficientizarea energetică a școlilor și sprijinirea cursurilor de învățare a limbii române

Aproximativ 10 mii de manuale vor fi editate în acest an pentru studenții înscriși la cursurile de învățare a limbii române, a anunțat astăzi ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun la evenimentul de semnare a Memorandumului de Înțelegere între instituție și Organizația internațională People in Need. În același timp, această structură va sprijini financiar și dezvoltarea infrastructurii din 3 școli.

Pe lângă sprijinirea cursurilor de învățare a limbii române, Organizația internațională People in Need va oferi un milion de euro și pentru eficientizarea energetică a trei instituții de învățământ din Republica Moldova, inclusiv din Rețeaua Școlilor Model.

„Este vorba Liceul Teoretic ,,Matei Basarab” din Chișinău, Liceul Teoretic ,,Ștefan cel Mare” din Bălți și Liceul Teoretic „Mihail Ciachir” din Ceadîr-Lunga, care face parte din Rețeaua Școlilor Model. O prioritate bineînțeles ține cont de criza energetică, prin care trecem și în general un bun sprijin pentru reducerea costurilor ulterioare pentru întreținerea acestor clădiri. Desigur, că va fi nevoie și de sprijin adițional pe care urmează să-l identificăm”, a spus Dan Perciun.

În total, pentru dezvoltarea școlilor din țara noastră, organizația internațională People in Need a investit două milioane de euro. Potrivit directorului instituției, Guillermo Llinas, o parte din resursele financiare vor fi acordare pentru acoperirea costurilor de învățare a limbii române pentru refugiații ucraineni și integrarea acestora în sistemul național de învățământ.

„Această investiție semnificativă se va concentra pe două domenii de interes: digitalizarea și eficiența energetică a instituțiilor de învățământ și dezvoltarea sistemului național de educație. De asemenea, grație contribuției generoase a Guvernului ceh, o parte din această investiție va fi redirecționată pentru integrarea refugiaților ucraineni în sistemul național de educație. Prin furnizarea resurselor și a sprijinului necesar, ne propunem să creăm un mediu în care fiecare copil să se poată dezvolta, indiferent de mediul din care provine”, a afirmat Guillermo Llinas.

Precizăm că, potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în total la Programul național de limba română s-au înscris peste 12 mii de persoane. Aproximativ 5 mii dintre acestea deja frecventează cursurile, ceilalți urmând să le înceapă în lunile iulie și, respectiv, septembrie, informează Ministerul Educației și Cercetării. De menționat că la Programul de învățare a limbii române participă și 38 de persoane refugiate din Ucraina.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult