Antreprenorii din Republica Moldova sunt încurajați să exporte în UE. Maia Sandu: „În Europa legile funcționează”
Peste 100 de antreprenori locali, 14 experți din Republica Moldova, Ucraina și România s-au reunit astăzi la Chișinău la evenimentul „Afacerile locale merg în Uniunea Europeană”, organizat de Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii. În mesajul său către antreprenori, președinta Maia Sandu a apreciat proiectele și ideile pe care le au, riscurile pe care și le asumă și curajul de a dezvolta afaceri în Republica Moldova.
„Antreprenorii care reușesc pe piața Uniunii Europene reușesc oriunde în lume, iar statul vă va fi alături. În Europa legile funcționează, contractele sunt respectate, iar munca este remunerată corespunzător. Vă invit să ne fiți alături în efortul de a transmite cât mai pe larg mesajul că aderarea la Uniunea Europeană este singura șansă pentru transformarea Republicii Moldova într-un stat democratic, sigur și prosper”, a subliniat șefa statului.
Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii este un aliat de încredere al autorităților, a declarat directoarea acesteia, Liliana Busuioc. Ea a mai spus că, 1% din actele legislative votate în parlament, sunt inițiative propuse de alianță ceea ce demonstrează efortul colectiv.
„Toții ne dorim integrarea europeană și fiecare din noi poate contribui la aceasta. Și noi, în calitate de asociație, vom depune tot efortul și de acum în continuare ca să reprezentăm care este nevoia voastră. În așa fel ca această integrare să fie una facilă, bună și, într-adevăr, să ajungem și să trăim în țara în care să prosperăm cu toții împreună în pace și liniște”, spune Liliana Busuioc.
Potrivit ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, autoritățile continuă să sprijine mediul de afaceri și să încurajeze inovația și creșterea economică.
„Cifra care mie cel mai mult îmi place este următoarea, doar 1 825 de companii exportă spre UE în anul 2023. Asta este încă puțin, da, această cifră crește an de an, însă prin reducerea barierelor, prin finanțarea fiecărui antreprenor, prin eforturile noastre comune de a internaționaliza afacerile, putem să creștem mult mai mult această cifră, astfel încât cât mai mulți antreprenori să vadă și să resimtă beneficiile acordului de asociere pe pielea proprie”, a menționat Dumitru Alaiba.
Dumitru Alaiba a mai precizat că obiectivul autorităților de la Chișinău este să sprijine fiecare antreprenor să prospere pe plan local, ceea ce înseamnă creștere economică și mai multe locuri de muncă bine plătite. Potrivit oficialului, ministerul de resort a lansat în ultima perioadă mai multe instrumente de finanțare pentru a susține IMM-urile. Astfel, doar într-un singur an, au fost eliminate barierele echivalente cu 0,5% din Produsul Intern Brut.