Externe

Riscul de răspândire a gripei aviare la oameni este „o preocupare enormă”, potrivit OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la răspândirea gripei aviare H5N1, care are o rată a mortalității „extraordinar de ridicată” la oameni.

Un focar care a început în 2020 a dus la moartea a zeci de milioane de păsări de curte. Recent, virusul s-a răspândit la multe specii de mamifere, inclusiv la bovinele domestice din SUA și, astfel, a crescut riscul de răspândire asupra oamenilor, menționează OMS, citată de The Guardian.

„Cred că rămâne o îngrijorare enormă”, a declarat Jeremy Farrar, om de știință al agenției ONU pentru sănătate.

Vacile și caprele s-au alăturat listei speciilor afectate luna trecută – o evoluție surprinzătoare pentru experți, deoarece nu erau considerate susceptibile la acest tip de gripă. Autoritățile americane au raportat luna aceasta că o persoană din Texas se recupera de gripa aviară.

Varianta A(H5N1) a devenit „o pandemie globală de animale zoonotice”, a spus Farrar.

„Marea îngrijorare este, desigur, că în infectarea rațelor și găinilor și apoi din ce în ce mai mult a mamiferelor, acel virus acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii și apoi în mod critic capacitatea de a trece de la om la om”, a adăugat el.

Până acum, nu există dovezi că H5N1 se răspândește între oameni. Dar în sutele de cazuri în care oamenii au fost infectați prin contactul cu animalele în ultimii 20 de ani, „rata mortalității este extraordinar de mare”, a spus Farrar, deoarece oamenii nu au imunitate naturală la virus.

Din 2003 până în 2024, 889 de cazuri și 463 de decese cauzate de H5N1 au fost raportate la nivel mondial în 23 de țări, conform OMS.

Cazul recent de infecție umană din SUA după contactul cu un mamifer infectat evidențiază riscul crescut. Când „intri în populația de mamifere, atunci te apropii de oameni”, a spus Farrar, avertizând că „acest virus doar caută gazde noi, noi”.

Farrar a cerut o monitorizare sporită. Totodată, el a precizat că un vaccin este în curs cercetare dezvoltarea unor vaccinuri astfel încât „dacă H5N1 s-ar transmite la oameni, cu transmitere de la om la om”, lumea să fie „în poziția de a răspunde imediat.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult