Externe

Pachetul de ajutor militar: cum intenționează SUA să schimbe bugetul și regulile pentru sprijinirea forțelor armate ucrainene

Republicanii din Camera Reprezentanților a Congresului SUA au prezentat, miercuri, un pachet de 61 de miliarde de dolari în ajutoare militare pentru Ucraina, după ce, vreme de luni de zile, acoliții lui Trump au blocat orice fel de ajutor. După nenumărate runde de negocieri, consultări, defalcări ale acordurilor la care s-a ajuns și apoi din nou negocieri, republicanii au înregistrat în sfârșit mai multe proiecte de buget „sigure”, inclusiv cele dedicate sprijinirii Ucrainei.

Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Mike Johnson, a pregătit o lege pentru a ajuta Ucraina
Sursa: Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Mike Johnson, a pregătit o lege pentru a ajuta Ucraina

Volumul pachetului pentru Ucraina a rămas același care era planificat

Peste 60 de miliarde de dolari, care vor fi cheltuiți, în special, pentru achiziționarea de arme, costurile fiind acoperite de Statele Unite și partenerii săi. Dintre aceștia, aproape 8 miliarde de dolari sunt pentru asistență macrofinanciară pentru bugetul Ucrainei. Totuși, pentru a-l primi pe acesta din urmă, Ucraina trebuie să îndeplinească o serie de cerințe, scrie Ukrainskaia Pravda.

În același timp, Congresul, a încercat să-l împace pe Donald Trump, și a cerut ca asistența financiară nerambursabilă să fie transformată sub formă de împrumut. Dar condițiile de acordare a fondurilor sunt de așa natură încât ar fi greșit să-l numim împrumut. În special, pentru că există un mecanism de anulare rapidă a „datoriei” pentru Ucraina, însă o decizie în acest sens ar putea fi luată de liderul de la Casa Albă.

Documentul conține în sfârșit formularea pe care Ucraina a promovat-o în SUA în ultimii doi ani, dar nu a avut succes până acum.

Congresul menționează în proiectul de lege că scopul sprijinului militar american este de a permite Ucrainei să „se apere și să obțină victoria asupra Federației Ruse”.

Pentru aceasta, în special, Congresul îl obligă pe președintele american să transfere „cât mai curând posibil” în Ucraina rachete ATACMS cu rază lungă. Trebuie remarcat faptul că Biden își păstrează dreptul de a refuza acest lucru.

În cele din urmă, printr-o lege separată, Congresul vrea să permită confiscarea bunurilor rusești pentru Ucraina și să oblige guvernul să întărească sancțiunile împotriva rușilor.

Un an în jumătate de an

În SUA, anul bugetar se încheie pe 30 septembrie, așa că Ucraina a petrecut cea mai mare parte a acestui an fără o nouă lege de bugetare a ajutorului. Totodată, proiectul de lege înregistrat în Camera Reprezentanților vizează doar „anul în curs” și păstrează în același timp întreaga sumă „anuală” a finanțării.

În primul rând, înseamnă că pentru noua perioadă bugetară va fi posibil să se elaboreze și să se aprobe un nou pachet mare pentru a sprijini Ucraina în lupta împotriva agresorului.

Și în al doilea rând, dacă acest proiect de lege va fi adoptat, pauza lungă în furnizarea de arme americane, care a dus deja la probleme pe front, se poate transforma brusc într-o perioadă de aprovizionare intensivă cu muniție. Pentagonul probabil are deja pachete gata de muniție și arme, care pot fi transferate relativ rapid în Ucraina pentru a le utiliza limitele bugetare.

Pe scurt, fondurile sunt asigurate pentru un an și au mai rămas cinci luni și jumătate.

Ce conține noul pachet

Noul proiect, ca și documentul anterior al Senatului, oferă 13,8 miliarde de dolari pentru Inițiativa de Asistență pentru Securitate a Ucrainei (USAI). Această sumă este disponibilă până la 30 septembrie 2025.

Acesta este un program pentru finanțarea producției și achiziționării de arme noi, precum și repararea și conversia vechilor arme pentru Ucraina în Statele Unite. Este în principal pe termen lung, adică nu oferă arme care pot intra imediat pe câmpul de luptă. Deși, dacă producătorii americani au deja obuze sau rachete gata făcute în propriile lor depozite, care au fost pregătite pentru achiziții publice, atunci astfel de provizii pot fi rapide.

Alte 1,6 miliarde de dolari sunt destinați programului de finanțare militară străină - acestea sunt de fapt granturi pentru achiziționarea armelor de către Ucraina din Statele Unite.

Aici vorbim despre o aprovizionare mult mai rapidă de arme către Ucraina, deoarece acest program face posibilă achiziționarea de arme sau muniții americane vechi, dar destul de potrivite și solicitate în Forțele Armate ucrainene.

Cei mai mulți bani, 7,8 miliarde de dolari vor fi sub formă de asistență de securitate forțelor armate. Aceasta este suma pe care Casa Albă o va avea la dispoziție pentru a ajuta Ucraina în cadrul programului Presidential Drawdown Authority (PDA). Acesta este bugetul care va permite să fie tranferate în Ucraina arme care sunt deja disponibile în Pentagon și depozitate.

Acest program este cel mai important, deoarece aceste arme există deja, pot fi transferate în Ucraina și livrate în prima linie cu întârzieri minime.

Una dintre inovațiile cheie ale proiectului de lege, la care au lucrat mult timp lobbyiștii ucraineni, este includerea în pachet a rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune. Casa Albă a avut dreptul să le furnizeze înainte, dar echipa lui Biden nu a avut o asemenea dorință, iar Congresul nu a fost în favoarea unui astfel de pas până de curând. Au avut loc acum modificări și a devenit evident: proiectul de lege conține un articol cu ​​titlul „Cerință pentru furnizarea ATACMS pe rază lungă”.

„De îndată ce va deveni posibil după intrarea în vigoare a acestei legi, președintele Joe Biden ar trebui să transfere ATACMS pe rază lungă guvernului țării pentru a ajuta la autoapărare și pentru a obține victoria asupra Federației Ruse”, potrivit proiectului.

Kremlinul numește pachetul de ajutor al SUA pentru Ucraina „colonial”

„Ucraina nu trebuie să lupte doar pentru a oferi profit americanilor, ci trebuie să lupte până la ultimul ucrainean și este încărcată cu datorii. Politica colonială favorită a Statelor Unite ale Americii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov”*.

Kremlinul a transmis joi că orice nou ajutor militar al SUA pentru Ucraina nu va schimba situația de pe front, unde forțele Kievului se află într-o situație proastă, și consideră pachetul care va fi votat de Congresul american ca parte a unei „politici coloniale” care a îmbogățit Statele Unite, potrivit Digi24.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a declanșat cea mai gravă criză în relațiile dintre Moscova și Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962, potrivit diplomaților ruși și americani. Ucraina, susținută de Occident, spune că se apără împotriva unei acaparări teritoriale în stil imperialist rusesc. Rusia spune că Statele Unite au încercat să includă Ucraina pe orbita Occidentului și apoi să o folosească pentru a amenința Rusia.

În februarie, Senatul SUA a adoptat un pachet de asistență militară și economică pentru Ucraina în valoare de 60 de miliarde de dolari. Atunci, însă, republicanii din Camera Reprezentanților au refuzat să examineze textul, motivând fără argumente prin problema imigraționistă de la granița cu Mexicul.

Dacă textele sunt adoptate de Camera Reprezentanților, unde republicanii sunt majoritari, proiectele vor trebui să fie examinate din nou de Senat, cu majoritate democrată, înainte de a ajunge în final pe masa lui Joe Biden pentru promulgare.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult