Internațional

Revista presei internaționale: Pregătirea asasinării liderului de la Kiev; APCE nu recunoaște legitimitatea președintelui rus Putin; Aproape jumătate din marile orașe ale Chinei se scufundă

Presa internațională analizează șansele aprobării unei noi asistențe financiare pentru înarmarea Ucrainei de către Congresul american. Mai multe publicații scriu despre dejucarea unui atentat care era pregătit împotriva liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, dar și despre decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de a nu recunoaște legitimitatea președintelui rus Vladimir Putin. Consecințele ploilor abundente care au avut loc în ultimele zile în Emiratele Arabe Unite și schimbările demografice mondiale, sunt alte teme abordate de presa internațională răsfoită de Lidia Petrenco.

Ucraina ar putea pierde războiul până la sfârșitul acestui an, dacă parlamentarii americani nu aprobă acum un nou ajutor pentru Ucraina, semnalează Directorul CIA, William Burns, citat de Politico. Este probabil cel mai puternic avertisment venit din partea unui înalt oficial de la Casa Albă în legătură cu războiul, remarcă publicația, amintind că oficialii de la Kiev se așteaptă la o ofensivă majoră a trupelor ruse în vară, care ar putea copleși armata ucraineană, menționează Politico.

Mâine, Camera Reprezentanților urmează să supună votului pachetul de ajutor pentru Ucraina, care ar trebui să fie analizat de Senat săptămâna viitoare, notează Bloomberg. Planul reflectă în mare măsură pachetul de ajutor adoptat de Senat în februarie, o parte a banilor oferiți Ucrainei urmând să fie convertită în împrumuturi, precizează agenția de presă. Liderul democrat al Camerei, Hakeem Jeffries a declarat citat de Bloomberg că deputații "vor face tot ce le stă în puteri pentru a adopta acest proiect de lege privind securitatea națională".

Înainte de vizita raportată a secretarului de stat american Antony Blinken în China săptămâna viitoare, SUA și-au intensificat eforturile exprimând „îngrijorările” că Beijingul „ajuta Moscova să-și construiască baza industrială de apărare”, într-o încercare disperată de a-și găsi scuze în viitor, în condițiile în care sprijinul SUA pentru Ucraina se pierde, notează publicația chineză Globaltimes. Experții solicitați de publicație au remarcat că încercările SUA de a semăna discordie sunt „fără sens”, deoarece China își va prețui relația extrem de complementară cu Rusia. Blinken va pleca în China pe 23 aprilie pentru o călătorie de patru zile, notează Politico.

Între timp, publicațiile internaționale relatează că în Polonia a fost reținut un bărbat suspectat de implicare în pregătirea asasinării liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski. Polonia arestează un bărbat suspectat de spionaj pentru Rusia pentru a ajuta la complotul de asasinare a lui Zelenski, titrează publicația canadiană theglobeandmail. Nbcnews scrie că bărbatul riscă până la opt ani de închisoare, fiind acuzat că plănuia să transmită informații detaliate de la un aeroport din Polonia pe unde era să treacă Zelenski. Au existat numeroase încercări de asasinare a lui Zelensky de la invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, notează Politico.

Adunarea Parlmentară a Consiliului Europei a anunțat că nu recunoaște legitimitatea președintelui rus Vladimir Putin, titrează Deutsche Welle. Într-o rezoluție privind moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalny, APCE a cerut statelor membre și celor cu statut de observator să oprească toate contactele cu Putin, cu excepția celor care au scopurilor umanitare.” Potrivit documentului citat de Deutsche Welle, regimul totalitar al lui Putin și războiului dus de el împotriva democrației încalcă nu numai Constituția Rusiei, ci și principiile juridice internaționale bine stabilite”.

Recentul anunț că Rusia își retrage forțele de menținere a păcii din regiunea Karabakh din Azerbaidjan reprezintă o schimbare notabilă în peisajul post-conflict din regiunea Caucazului de Sud, observă publicația azeră Caliber. Această mișcare îmbunătățește semnificativ relațiile dintre Baku și Moscova, pe măsură ce tensiunile dintre Rusia și Armenia escaladează, iar relațiile diplomatice dintre Rusia și Georgia rămân practic inexistente, constată publicația azeră. Bruxelles-ul a luat act de declarația privind retragerea trupelor ruse din Nagorno-Karabah, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al departamentului diplomatic al UE, notează publcația armeană Azatutyun. Reprezentantul Uniunii Europene a subliniat că Uniunea Europeană rămâne angajată în sprijinirea procesului de pace dintre Armenia și Azerbaidjan. Decizia privind retragerea timpurie a forțelor de menținere a păcii ruse a fost luată de conducerea Azerbaidjanului și a Rusiei acum două zile, amintește publicația. Dar, nici reprezentanții Ministerului de Externe al Azerbaidjanului și nici ai Kremlinului nu au explicat de ce forțele de menținere a păcii părăsesc depopulatul Nagorno-Karabah cu un an și jumătate înainte de termen, observă Azatutyun.

În vizorul presei sunt și consecințele ploilor abundente care au avut loc în ultimele zile în Emiratele Arabe Unite și țările învecinate. Potrivit BBC, ploile au provocat inundații care au luat viața a peste 20 de persoane. După retragerea apelor, Aeroportul din Dubai s-a redeschis, deși infrastructura acestuia rămâne parțial avariată, precizează agenția de presă. CNN relatează că Aeroportul Internațional Dubai, unul dintre cele mai aglomerate din lume, a rămas în dezordine după ploile abundente care au făcut ca avioanele de linie să decoleze sau să aterizeze pe piste inundate. Publicația chineză globaltimes relatează că ploile care cad extrem de rar în Dubai au provocat dezbateri în China privind schimbările climatice.

Mai multe publicații străine relatază că aproape jumătate din marile orașe ale Chinei se scufundă, unele dintre care, „rapid”. Publicația chinezească Nature notează că zeci de milioane de oameni din zonele de coastă ale țării și-ar putea găsi casele sub nivelul mării până în 2120 din cauza scufundării și creșterii nivelului mării. Aproximativ 16% din suprafața cartografiată a marilor orașe ale Chinei se scufundă „rapid” – mai repede de 10 milimetri în fiecare an. O suprafață și mai mare, aproximativ 45%, se scufundă cu o rată „moderată”, ceea ce înseamnă o traiectorie descendentă mai mare de 3 mm anual, relatează publicația. Orașele afectate includ capitala Beijing, precum și capitale regionale, precizează Nature. Potrivit CNN, 270 de milioane de oameni locuiesc pe terenuri care se scufundă în marile orașe ale Chinei, iar acest fapt se întâmplă din cauza activităților umane. BBC notează că la baza schimbărilor stau extracția apei și greutatea clădirilor. Urbanizarea rapidă a Chinei din ultimele decenii înseamnă că acum este extrasă mult mai multă apă pentru a satisface nevoile oamenilor, spun oamenii de știință, citați de BBC.

Azernews își concentrează atenția asupra problemelor demografice mondiale notând că India a depășit China după numărul populației, ocupând acum primul loc în lume. Publicația face trimitere la date ale Fondului Națiunilor Unite, care atribuie creșterea populației indiene unei îmbunătățiri a situației socio-economice din țară și unei scăderi a mortalității materne. Astfel numărul populației din India e estimat acum la 1,44 miliarde de oameni, China fiind pe locul doi cu 1,425 miliarde de locuitori, subliniază Azernews.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult