Avertizare de îngheț în nordul Republicii Moldova. Care sunt riscurile pentru culturile agricole și ce recomandă specialiștii
Meteorologii au emis cod galben de îngheț. Avertizarea este valabilă pentru sâmbătă, 20 aprilie. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în regiunea de nord a Republicii Moldova, temperatura aerului, în orele nocturne și ale dimineții, va scădea până la -3 grade Celsius.
„În jumătatea de nord a țării, la suprafața solului și izolat în aer se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1..-3°C”, indică SHS.
Cei mai expuși pericolului de îngheț sunt caișii, piersicii, vișinii, cireșii, mărul, nucul și alunul. De asemenea, sunt afectate și plantațiile viticole, îndeosebi soiurile timpurii.
Culturile de câmp, sunt afectate într-o proporție mai mică de înghețurile tardive de primăvară, având o sensibilitate mai redusă față de îngheț, spun specialiștii.
În marea majoritate a cazurilor, momentele critice din ciclul vegetativ (diferențierea organelor de reproducere, înflorire, fructificare etc.) se produc în afara perioadelor de îngheț. Numai în cazurile rare, când înghețurile apar foarte târziu, culturile de câmp sunt afectate într-o proporție însemnată.
Măsuri de atenuare și de combatere a înghețurilor
Potrivit Ministerului Agriculturii, posibilitățile actuale de luptă împotriva înghețurilor tardive de primăvară și timpurii de toamnă, pot fi grupate, din punct de vedere al principiului de combatere, în mai multe grupe.
Unele dintre acestea sunt aplicarea măsurilor practice înainte de plantare sau însămânțare, atenuarea radiației nocturne, creșterea temperaturii solului și a aerului. O altă soluție ar fi ventilarea aerului prin care se împiedică formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului.