Externe

Educația performantă din Estonia: libertate, digitalizare și rezultate excelente

Sistemul de educație din Estonia este considerat unul dintre cele mai performante din întreaga lume. Elevii din această țară au obținut rezultate excelente la testele PISA (locul 1 în Europa), iar digitalizarea a devenit o realitate nu doar în școli, dar și în întreaga societate.

Anneli Mand, directoarea unei școli din Vaatsa, o mică localitate din centrul țării baltice, vorbește despre gradul mare de libertate pe care îl au profesorii din Estonia. Exista programul de bază, toți învață estoniană, matematică, geografie, istorie, dar în rest este flexibilitate.

„Unul dintre elementele cheie ale sistemului educațional estonian este că școlile și profesorii au multă libertate. Există standarde pe care trebuie să le îndeplinească, dar modul în care le ating depinde de ei. Profesorii pot face planuri de studii separate pentru elevii, care au abilități deosebite si tot ei pot alege calea de învățare”.

Keely Saatmann s-a născut în Tallinn, dar a ales să trăiască în s. Vaatsa, unde este profesoară la școala din localitate. A ales viața de la țară, pentru că aici se simte în siguranță, oamenii sunt mai receptivi, iar tinerii profesori sunt stimulați de stat să-și exerseze profesia.

„Programul de mentorat este o componentă esențială în sprijinirea tinerilor profesori. Aceștia sunt asistați de un mentor experimentat, care îi ghidează și îi sfătuiește în primele etape ale carierei lor. Plus la toate, municipiile oferă burse pedagogilor începători”.

În școala din satul Väätsa învață puțin peste 150 de elevi și activează 22 de profesori. Desigur, ca și în alte sisteme educaționale și aici există probleme, precum lipsa de pedagogi, spune directoarea școlii.

„La fizică, matematică, chiar și la chimie, ducem lipsa de cadre. Se întâmplă din cauza numărului redus de ore la aceste discipline și trebuie să oferim pedagogilor, ceva suplimentar de lucru, pentru a avea un salariu integral. In mediul rural, se mai întâlnesc pedagogi, care profesează o alta meserie, și depunem eforturi ca să-I întoarcem la scoală, să predea”.

Încă din 1994, toate școlile din Estonia au fost dotate cu calculatoare și au fost conectate la internet. Oficialii au pus la punct o strategie pe termen lung prin care să pregătească toți copiii pentru societatea digitală.

„Cred că noi utilizam tehnologia mai mult decât în alte școli. Participăm la diverse proiecte. Școala noastră este una obișnuită, dar, totodată, una diferită”, spune unul dintre elevi.

Strategia a dat roade și în ultimii ani, elevii estonieni sunt mereu pe primele locuri la testele PISA. Asta și pentru că profesorii, deși majoritatea trecuți de prima tinerețe, au acceptat și ei provocarea digitalizării, iar UE oferă fonduri suplimentare pentru digitalizarea învățământului, spune directoarea școlii.

„De când suntem parte a UE, avem posibilitatea să scriem proiecte, pentru a dota școala cu tehnică necesară, UE oferă fonduri special”, spune Anneli Mand, directoarea școlii din Vaatsa.

Învățământul este pe deplin gratuit în Estonia și nu există așteptarea ca părinții să contribuie financiar.

„Noi nu obișnuim să colectăm bani de la părinți. În plus, elevii beneficiază de mese gratuite, materiale de studii, transport gratuit între școală și casă, îngrijire medicală gratuită și activități de tip hobby gratuite”.

Toate școlile estoniene, de la cel mai depărtat sătuc până la cele din inima Tallinnului, au aceleași dotări și profesori la fel de buni, este convinsă directoarea scolii din satul Vaatsa.

„Școala noastră sătească a primit de la Ministerul Educației o steluță de aur pentru performanță si idei inovative. Iar lecția cea mai importantă pe care o însușesc elevii, în școala noastră, este că procesul de învățare trebuie să fie unul continuu”.

Educația este foarte importantă pentru estonieni și asta se vede an de an, când elevii din această țară ies mereu pe primele locuri la testele PISA, cele care măsoară nivelul de pregătire și de înțelegere a cunoștințelor.

Autor: Veronica Scorpan

Citește mai mult