Externe

G7 avertizează Iranul să nu trimită rachete balistice în Rusia

G7 a trimis vineri un avertisment clar Iranului de a se abține de la trimiterea de rachete balistice în Rusia. Potrivit unei declarații o astfel de mișcare ar declanșa „măsuri noi și semnificative împotriva Iranului”.

Politico
Sursa: Politico

Avertismentul, emis într-un comunicat de miniștrii de finanțe G7, a venit la doar câteva ore după o lovitură de răzbunare israeliană asupra Iranului. Ministrul italian de externe Antonio Tajani a declarat că Statele Unite au fost „informate” de Israel despre acest atac în „în ultimul moment, dar nu a existat nicio implicare din partea Statelor Unite”.

Avertismentul G7 vine după rapoartele serviciilor de informații care indică faptul că Iranul ar putea umple stocurile epuizate de rachete balistice și tehnologii aferente Rusiei.

„Solicităm Iranului să nu facă acest lucru, deoarece ar reprezenta o escaladare materială substanțială a sprijinului său pentru războiul Rusiei în Ucraina”, se arată în textul G7.

Dacă Teheranul ar face acest lucru, „suntem pregătiți să răspundem într-o manieră rapidă și coordonată, inclusiv prin măsuri noi și semnificative împotriva Iranului”, au spus miniștrii în comunicat.

Una dintre sancțiunile potențiale analizate ar putea fi restricțiile de zbor către Iran Air, deși există încă întrebări juridice, potrivit unor surse, citate de Politico.

G7 și-a exprimat, de asemenea, „îngrijorarea cu privire la transferurile din China către Rusia a materialelor și componentelor cu dublă utilizare pentru arme și echipamente pentru producția militară”.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult