Externe

Camera Reprezentanților a votat în favoarea acordării pachetului de ajutor militar de 60,8 miliarde de dolari Ucrainei

Camera Reprezentanților din Congresul SUA a votat în favoarea pachetului de ajutor militar de 60,8 miliarde de dolari pentru Ucraina. Pachetul de sprijin va oferi Ucrainei arme și altă „asistență letală” care să o ajute să lupte împotriva Rusiei, transmite BBC.

BBC
Sursa: BBC

Deși procesul de vot nu s-a încheiat, proiectul a acumulat deja majoritatea voturilor congresmanilor din ambele partide ale Camerei Reprezentanților. Rezultatul final al votului a fost de 311 la 112, voturile contra fiind ale republicanilor trumpiști. Democrații au votat alături de o parte a conferinței republicane pentru deblocarea ajutorului.

Potrivit documentului, mai bine de o treime din această sumă este destinată completării stocurilor de arme, inclusiv a rachetelor cu rază lungă de acțiune. Alte 10 miliarde sunt acordate sub formă de împrumut pentru menținerea economiei țării.

În documentul inițial, această sumă era oferită sub formă de grant nerambursabil, dar în varianta nouă s-a decis să fie un împrumut.

Procedura de vot a fost amânată de republicani timp de luni întregi, unii dintre ei opunându-se ca fondurile să ajungă la ucraineni, militând ca banii să fie direcționați spre granița dintre SUA și Mexic.

Au trecut mai bine de două luni de când Senatul majoritar democrat a adoptat o măsură similară, iar liderii americani, de la președintele democrat Joe Biden până la liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, i-au cerut președintelui Camerei, Mike Johnson, să o aducă la vot și în camera inferioară a Congresului.

Pachetul de patru proiecte legislative include, de asemenea, fonduri pentru Israel, asistență de securitate pentru Taiwan și aliații SUA din regiunea Indo-Pacifică, dar și o serie de sancțiuni, printre care limitarea unor funcții ale aplicației de social media TikTok, deținută de China, și transferul bunurilor rusești confiscate spre Ucraina.

Casa Albă cere aprobarea cât mai rapidă a proiectului

„Toată lumea este cu ochii pe Congres”, a spus Casa Albă într-o declarație dată ieri. „Adoptarea acestei legislații ar trimite un mesaj puternic despre puterea conducerii americane într-un moment crucial. Administrația îndeamnă ambele camere ale Congresului să trimită rapid acest pachet de finanțare suplimentară la biroul președintelui”, se mai precizează în comunicatul președinției americane.

Ce conține noul pachet

Noul proiect, ca și documentul anterior al Senatului, oferă 13,8 miliarde de dolari pentru Inițiativa de Asistență pentru Securitate a Ucrainei (USAI). Această sumă este disponibilă până la 30 septembrie 2025.

Acesta este un program pentru finanțarea producției și achiziționării de arme noi, precum și repararea și conversia vechilor arme pentru Ucraina în Statele Unite. Este în principal pe termen lung, adică nu oferă arme care pot intra imediat pe câmpul de luptă. Deși, dacă producătorii americani au deja obuze sau rachete gata făcute în propriile lor depozite, care au fost pregătite pentru achiziții publice, atunci astfel de provizii pot fi rapide.

Alte 1,6 miliarde de dolari sunt destinați programului de finanțare militară străină - acestea sunt de fapt granturi pentru achiziționarea armelor de către Ucraina din Statele Unite.

Aici vorbim despre o aprovizionare mult mai rapidă de arme către Ucraina, deoarece acest program face posibilă achiziționarea de arme sau muniții americane vechi, dar destul de potrivite și solicitate în Forțele Armate ucrainene.

Cei mai mulți bani, 7,8 miliarde de dolari vor fi sub formă de asistență de securitate forțelor armate. Aceasta este suma pe care Casa Albă o va avea la dispoziție pentru a ajuta Ucraina în cadrul programului Presidential Drawdown Authority (PDA). Acesta este bugetul care va permite să fie transferate în Ucraina arme care sunt deja disponibile în Pentagon și depozitate.

Acest program este cel mai important, deoarece aceste arme există deja, pot fi transferate în Ucraina și livrate în prima linie cu întârzieri minime.

Una dintre inovațiile cheie ale proiectului de lege, la care au lucrat mult timp lobbyiștii ucraineni, este includerea în pachet a rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune. Casa Albă a avut dreptul să le furnizeze înainte, dar echipa lui Biden nu a avut o asemenea dorință, iar Congresul nu a fost în favoarea unui astfel de pas până de curând. Au avut loc acum modificări și a devenit evident: proiectul de lege conține un articol cu ​​titlul „Cerință pentru furnizarea ATACMS pe rază lungă”.

„De îndată ce va deveni posibil după intrarea în vigoare a acestei legi, președintele Joe Biden ar trebui să transfere ATACMS pe rază lungă guvernului țării pentru a ajuta la autoapărare și pentru a obține victoria asupra Federației Ruse”, potrivit proiectului.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult