Economic

Autoritățile își propun să aloce circa 690 de milioane de lei pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuit și caselor individuale

În următorii trei ani, autoritățile își propun să aloce aproximativ 690 de milioane de lei din bugetul de stat pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuit și caselor individuale, iar cu sprijinul partenerilor de dezvoltare aceste mijloace ar putea fi dublate, a declarat la Radio Moldova directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean. Potrivit acestuia, renovările vor conduce la economii de energie de până la 40%.

„Prima etapă a programului prevede că 75% din resursele financiare sunt alocate pentru sectorul rezidențial multietajat. Aici, putem indica clădirile administrate de asociația de proprietari în condominiu și sunt clădiri care au fost date în exploatare până în 2005. Deci, aceștia sunt principalii beneficiari. Peste 25% sunt destinate gospodăriilor casnice individuale, la prima etapă, dar ponderea acestora poate crește, pe măsură ce anumiți parteneri de dezvoltare spun că sunt interesați de case individuale”, a spus Muntean.

Amintim că în această săptămână, Guvernul a aprobat Programul de finanțare a Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial pentru 2024-2027. Astfel, locatarii vor contribui cu 30 la sută din aceste investiții. Pentru implementarea Programului pentru următorii 3 ani sunt necesare aproximativ 1, 5 miliarde de lei.

Citește mai mult