Social

Meteorologii au emis cod galben de înghețuri în toată țara

Meteorologii au emis cod galben de îngheț. Avertizarea este valabilă pentru marți, 23 aprilie. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în orele nocturne și ale dimineții, temperaturile vor scădea până la -3 grade Celsius.

„În orele nocturne și ale dimineții se prevăd înghețuri: pe arii extinse la suprafața solului cu intensitatea de -1..-3°C și izolat în aer cu intensitatea de -1..-2°C”, indică SHS.

Potrivit specialiștilor, înghețurile dăunează pomilor în plină floare, distrugând uneori aproape întreaga recoltă. Cei mai expuși pericolului sunt caișii, piersicii, vișinii, cireșii, mărul, nucul și alunul. De asemenea, sunt afectate și plantațiile viticole, îndeosebi soiurile timpurii.

Culturile de câmp, sunt afectate într-o proporție mai mică de înghețurile tardive de primăvară, având o sensibilitate mai redusă față de îngheț.

În marea majoritate a cazurilor, momentele critice din ciclul vegetativ se produc în afara perioadelor de îngheț. Numai în cazurile rare, când înghețurile apar foarte târziu, culturile de câmp sunt afectate într-o proporție însemnată.

În context, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare precizează că plantațiile pot fi protejate în aceste zile prin fumigații, încălzirea suprafeței solului prin irigare, încălzirea cu aer cald, prin ventilarea aerului sau prin măsuri agrotehnice, prin care se influențează proprietățile termice ale stratului arabil și procesele radiative la suprafața solului.

Citește mai mult