Externe

Corespondență//Consiliul ministerial UE: noi sancțiuni împotriva Iranului și Rusiei

Miniștrii de externe și de apărare ai UE s-au reunit ieri seara la Luxemburg, luni 22 aprilie. Aceștia au discutat în principal despre cum să ofere Ucrainei mai multe capacități de apărare aeriană, dar au făcut și un bilanț al situației din Georgia, unde guvernul încearcă să treacă un controversat proiect de lege al „agenților străini” pentru care blocul și-a semnalat deja nemulțumirea.

Tot în această săptămână, ambasadorii Uniunii Europene ar putea în sfârșit să încheie un acord privind trimiterea profiturilor din activele înghețate ale statului rus în Ucraina. Principala problemă de depășit este cum să se facă față impozitării acestor profituri suplimentare și unde ar trebui să ajungă acești bani.

Miniștrii de externe ai UE reuniți luni la Luxemburg au decis să aplice noi sancțiuni Iranului pentru atacul său asupra Israelului. Germania a făcut eforturi intense de săptămâni întregi pentru restricții suplimentare la exportul de bunuri cu dublă utilizare pentru a perturba producția Iranului de drone și rachete.

Franța a susținut, de asemenea, sancțiuni suplimentare. Unii diplomați au obiectat că sancțiuni suplimentare vor distruge și mai mult relația UE cu Teheranul, după ce relațiile s-au îmbunătățit în timpul negocierilor acordului nuclear. Înalți oficiali și diplomați au spus că cred că acum există unanimitate în jurul mesei UE și se așteaptă acum ca miniștrii să susțină sancțiunile Iranului prin consens. Între timp, SUA ar putea impune sancțiuni unei unități ultra-ortodoxe a Forțelor de Apărare Israelului în urma acuzațiilor de încălcări ale drepturilor omului. Premierul israelian Benjamin Netaniahu a spus că va „lupta” împotriva acestei măsuri „din toată puterea mea”.

Chiar și președintele Israelului Isaac Herzog avertizează că liderii europeni încă „nu înțeleg” pericolul reprezentat de Iran în Orientul Mijlociu și nu numai. Iranul furnizează Rusiei mii de drone pentru războiul său împotriva Ucrainei și, în același timp, continuă cu programul său de arme nucleare, a spus Herzog.

În sfârșit, Comisia Europeană va analiza și modalități de a trata flota petrolieră din umbră a Rusiei, ca parte a următorului pachet de sancțiuni, a declarat luni ministrul de externe al Suediei Tobias Billström.

Flota din umbră, care constă dintr-un număr estimat la 1.400 de nave cu drepturi de proprietate opace, „nu numai că ajută Rusia să eludeze sancțiunile, dar este și o amenințare clară pentru mediu”, a declarat Tobias Billström. Flota, a subliniat el, „este o problemă uriașă” când vine vorba de bani, care alimentează cufărul de război al Rusiei”.

Cu toate acestea, analiștii avertizează că acțiuni drastice, cum ar fi blocarea navelor din apele UE, ar putea fi interpretate de Moscova ca o escaladare.

Potrivit lui Billström, Comisia Europeană și brațul diplomatic al UE vor „așeza acum și vor face o analiză amănunțită a tuturor elementelor flotei din umbră și a ceea ce se poate face”. Acesta va fi urmat de un raport al Comisiei către Consiliul European.

Statele de pavilion și port ar fi abordate, potrivit ministrului suedez, și ar putea exista „acțiuni împotriva proprietarilor, operatorilor, companiilor de asigurări din [orice] țară terță pe care Rusia o folosește astăzi pentru a face posibilă flota din umbră”.

Ar fi prima dată când UE va analiza această lacună a sancțiunilor de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult