Social

Revista presei: mercenarii lui Șor nu pot fi factorul hotărâtor în războiul hibrid, dacă SIS și CNA vor reuși să oprească fluxul banilor murdari; Moscova în faza de execuție a unui program de destabilizare pentru R. Moldova

Mercenarii lui Șor nu pot fi factorul hotărâtor în războiul hibrid, dacă Serviciul de Informații și Securitate și Centrul Național Anticorupție vor reuși să oprească fluxul banilor murdari și apariția la Moscova a blocului „Pobeda”, format din mai mulți politicieni afiliați grupului Șor, înseamnă intrarea în faza de execuție a unui real program de destabilizare pentru R. Moldova – sunt printre principalele subiecte reflectate în presă, trecute în revistă de Victoria Popa.

Moscova nu-și ascunde intențiile de a-i folosi pe găgăuzi pe post de idioți utili în războiul său hibrid împotriva R. Moldova, scrie în editorialul său „Mercenarii lui Șor și falșii amici” pentru Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru. În opinia lui Negru, însă oricât de disprețuitoare, dușmănoase, necivilizate ar fi acțiunile Kremlinului, oricâtă importanță și-ar da inocenta din punct de vedere politic Evghenia Guțul, să nu uităm că numărul alegătorilor găgăuzi este destul de redus, de doar peste o sută de mii (circa 4%), ceea ce limitează mult rolul lor în destabilizarea și reorientarea geopolitică a statului moldav. Nu la Comrat și nici la Tiraspol, ci la Chișinău se dă bătălia decisivă pentru cursul nostru european. Potrivit editorialistului, nici mercenarii lui Șor nu pot fi factorul hotărâtor în războiul hibrid, dacă Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Centrul Național Anticorupție (CNA) vor reuși să oprească fluxul banilor murdari. Toate sondajele arată de ani de zile că tabăra proeuropeană, chiar fără a-i lua în calcul pe cetățenii plecați la muncă peste hotare, este mai numeroasă decât cea prorusă și partidele finanțate de Moscova luate împreună nu pot schimba situația, altfel ar fi schimbat-o până acum. Nicolae Negru consideră că aliații, agenții Serviciului Federal de Securitate al Rusiei sunt mai eficienți decât mercenarii, inamicii sau idioții utili care nu se ascund. Iar pentru a-i identifica trebuie să fim atenți la mesajele lor. În ultima vreme, odată cu obținerea statutului de candidat pentru integrarea în UE, acestea pot fi de cele mai multe ori „neutre” sau radical unioniste. Însă principalul semn al trădării va fi atitudinea față de referendumul din toamnă.

IPN publică opinia liderului Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), parte a blocului politic „Împreună”, Igor Munteanu, care susține că apariția la Moscova a blocului „Pobeda”, format din mai mulți politicieni afiliați grupului Șor, înseamnă intrarea în faza de execuție a unui real program de destabilizare pentru R. Moldova. Potrivit lui, Moscova pariază pe Ilan Șor ca „vârf de lance” pentru un scenariu de subversiune și lovitură de stat, sugerând ca l-a ales anume pe el și nu pe alți concurenți pentru că stilul și tehnicile lui îi sunt mai pe înțelesul său, iar aceasta înseamnă că planurile acestuia vor avea la dispoziția sa bani, recunoaștere și susținere fără limite. Igor Munteanu a menționat că moldovenii nu sunt iubiți la Kremlin. Și aceasta pentru că, în opinia sa, s-au adunat tot mai multe nemulțumiri față de opțiunile politice de la Chișinău, Moscova pare tot mai deranjată de implicarea Uniunii Europene în R. Moldova, dar și a altor parteneri occidentali. La fel, ar fi vorba despre „recunoașterea statutului de țară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, care contrazice, conform narativelor rusești, „statutul de neutralitate al R. Moldova, care ignoră „interesele transnistrene” și care ar fi „o sfidare a strategiei rusești de a exercita rolul de hegemon al spațiului ex-sovietic”.

La Radio Chișinău analistul politic Ion Tăbârță atenționează că lansarea blocului condus de Ilan Șor, la Moscova, denotă clar imixtiunea Federației Ruse în treburile interne ale R. Moldova. Acest bloc va acționa în detrimentul intereselor naționale ale statului, în folosul Kremlinului, dar și în interesul personal al unor oligarhi fugari, care vor să scape de justiție. Potrivit lui Tăbârță, o vorbă în popor spune că a tunat și i-a adunat. Ar fi de râs dacă nu ar fi pe undeva și de plâns, spune Tăbârță. Analistul politic spune că este regretabil că în R. Moldova sunt o serie de astfel de politicieni, care în condițiile unui război asupra statului vecin, când Federația Rusă este un stat agresiv, când toată lumea civilizată înțelege de unde vine pericolul și încearcă să se apere, ei își realizează anumite scopuri politice, electorale, mulți dintre ei personale. El susține că Ilan Șor dorește să-și protejeze afacerile și să se eschiveze de justiție. Ceilalți politicieni sunt niște piese într-un joc mai larg, „Ilan Șor fiind un instrument al Federației Ruse contra statului R. Moldova, contra guvernării proeuropene și al parcursului proeuropean”, a spus Ion Tăbârță.

Într-o emisiune la JurnalTV, deputata PAS, Marcela Adam, a declarat că Blocul „Victorie”, format duminică, 21 aprilie, în preajma Kremlinului, nu va putea propune altceva cetățenilor R. Moldova decât destabilizare, haos și sărăcie. Deputata a menționat că atât ea, cât și majoritatea cetățenilor R. Moldova înțeleg foarte bine că astăzi avem în lume două modele de a construi o societate: o societate bazată pe legi, pe statul de drept, o societate unde sunt puse în prim plan viața omului, valorile democratice, și un alt model - cea de stat agresiv, care atacă alte țări, aduce război, distrugeri, precum este Rusia. Deputata a mai adăugat că cel mai probabil nu toți cei care promovează interesele Rusiei au mers ieri la Moscova și că mulți dintre ei au rămas „deghizați” aici în R. Moldova. „Important este însă ca cetățenii să înțeleagă ce vor pentru viitorul lor, al copiilor și al acestei țări”, a conchis deputata.

Într-o emisiune la același post de radio, istoricul și analistul politic de la București Armand Goșu a declarat că victoria Ucrainei în războiul cu Rusia va oferi un scut puternic în fața ingerințelor rusești în R. Moldova. În contextul în care războiul nu dă semne că se va încheia curând, Chișinăul trebuie să se pregătească să facă față războiului hibrid pe care Rusia îl duce deja în spațiul dintre Prut și Nistru, avertizează istoricul Armand Goșu. El subliniază că menținerea cursului pro-european al R. Moldova este crucială în fața unei șanse neimaginate pe care o avem acum, apărută în contextul evenimentelor tragice din Ucraina. În contextul războiului informațional al Rusiei fără precedent în R. Moldova, este important ca populația să confirme la alegeri orientarea pro-europeană a țării, ajunsă în fața unei oportunități istorice, spune analistul politic din România, Armand Goșu.

Deschide.md publică o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) în care scrie că formarea Blocului „Pobeda” la Moscova, are drept scop crearea aparenței de susținere masivă în R. Moldova pentru politicile pro-ruse și pentru însuși Șor, care continuă să fie principalul factor de influență al Kremlinului în R. Moldova.

„Blocul electoral „Pobeda” va permite Kremlinului să-și concentreze efortul politic unificat în R. Moldova în locul menținerii relațiilor cu multipli politicieni și partide pro-ruse, cum a făcut-o recent. Este probabil ca blocul electoral să creeze impresia unui sprijin larg răspândit în R.Moldova pentru politicile pro-ruse și pentru însuși Șor, care continuă să fie conducătorul major al influenței Kremlinului în politica moldovenească, deși trăiește în exil în Israel. Majoritatea partidelor care alcătuiesc noul bloc electoral sunt deja afiliate în mare măsură lui Șor și nu au o influență extinsă în sfera politică a R. Moldova” notează ISW.

Într-o emisiune la TV8, directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, a spus că fugarul Ilan Șor și controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, își pot crea partide noi prin intermediari, pentru că nu există temei de refuz. Potrivit lui Mircea Eșanu, ASP nu poate respinge înregistrarea unui partid politic doar pe baza unor suspiciuni sau declarații neîntemeiate. Astfel, deși există preocupări legate de afilierea acestora, este necesară o probă legală solidă pentru a demonstra această afiliere dincolo de simplele declarații făcute pe rețelele de socializare.

Expertul Asociat în cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Denis Cenușă, în editorialul scris pentru Evenimentul Zilei, intitulat „Un „candidat unic” împotriva Maiei Sandu: dilemele electorale ale opoziției” susține că votul în favoarea perpetuării la putere a președintei R. Moldova, Maia Sandu, este adesea calificat drept o garanție pentru menținerea vectorului european. Sondajele arată rezultate contradictorii pentru oponenții electorali ai actualului președinte. Deși niciun sondaj nu indică faptul că Maia Sandu poate câștiga din primul tur, acestea evidențiază că situația s-ar putea schimba semnificativ în turul doi. Unele sondaje scot în evidență că alegătorii opoziției au șanse mai mari în turul doi, altele o prezintă pe Sandu câștigătoare în orice circumstanță. Totuși, crede Cenușă, din calcule este omisă apariția factorilor imprevizibili care pot genera răsturnări de situație în dezavantajul actualului guvern de la Chișinău. În opinia expertului, unul dintre elementele de surpriză, în prezent trecut cu vederea, este identificarea unui „candidat unic” de către partidele de opoziție. Un astfel de scenariu are un nivel scăzut de probabilitate deocamdată, întrucât opoziția este împărțită pe principii geopolitice. În același timp, unele forțe politice sunt mai interesate de propria lor promovare electorală, în vederea pregătirii pentru alegerile parlamentare din 2025, decât să facă un front comun pentru a zădărnici realegerea lui Sandu.

Anticoruptie.md scrie că principalul suspect în cazul omorului tinerei din Orhei, Gheorghe Cotorobai, a fost ajutor de șef de grup în cadrul Penitenciarului Nr. 10 Goian, Secția Siguranță și regim, care deține și o societate agricolă. Penitenciarul Nr. 10 Goian este un centru pentru deținerea minorilor aflat în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Un angajat al Penitenciarului Nr. 10 Goian din municipiul Chișinău a spus reporterului Portarului Anticoruptie.md că Gheorghe Cotorobai nu mai lucrează „de mult” în această închisoare. Angajatul penitenciarului nu a putut să spună dacă suspectul în cazul omorului tinerei din Orhei a admis abuzuri în timpul serviciului său sau alte ilegalități. El era responsabil în cadrul Penitenciarului Nr. 10 Goian de instruirea efectivului din subordine pentru exercitarea obligațiilor de funcție și pentru neintrarea în relații neregulamentare cu deținuții, cu rudele sau cu persoanele cunoscute acestora; evidența informației de serviciu, prezentarea ei în termenele stabilite de lege în Secția de gardă ANP; asigurarea și menținerea regimul de detenție; respectarea strictă a deținerii separate a diferitor categorii de deținuți.

Rise Moldova informează că ultimul venit încasat de la Penitenciarul din Goian a fost la finalul anului trecut. RISE Moldova a descoperit că, anterior, în casa lui Cotorobai din Chițcanii Vechi a locuit temporar o familie cu o fetiță de 10 ani. Potrivit unei decizii de judecatǎ, fetița a fost violată repetat de către socrul lui Cotorobai, la acea vreme. Pe acest caz, dosarul a ajuns în instanță iar procesul penal a fost întrerupt „în legătură cu intervenția decesului inculpatului”, adică a fostului socru lui Cotorobai.

Potrivit surselor Ziarului de Gardă, cauza prealabilă a decesului tinerei de 19 ani din Orhei, este traumă cranio-cerebrală deschisă. Surse din cadrul Centrului de medicină legală au declarat pentru ZdG că pe corpul tinerei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură. Tânăra ar fi fost supusă și violenței sexuale.

Într-o emisiune la ProTV, Procurorul general interimar, Ion Munteanu, susține că „urmează expertiza să răspundă la mai multe întrebări, inclusiv dacă sunt și alte leziuni corporale, sau dacă există careva substanțe psihotrope în corpul victimei. Până în ziua de azi nu avem informații despre alte victime. La etapa actuală avem un singur suspect”.

Munteanu a mai spus că se respectă principiul prezumției nevinovăției. „Această persoană într-adevăr a fost angajată în structurile de forță ale R. Moldova, din informația pe care o avem el nu a fost certat cu legea. Urmărirea penală este la faza incipientă, urmează să fie examinate toate secvențele video și toate expertizele, inclusiv expertiza psihologică și discuțiile cu martorii”.

Citește mai mult