Drumurile deteriorate îi lasă pe locuitorii din raionul Dubăsari fără rute regulate de transport. Soluțiile autorităților locale
Localitățile din raionul Dubăsari, aflate sub jurisdicția autorităților de la Chișinău, întâmpină dificultăți, din cauza lipsei unor rute regulate de transport public. Autoritățile din Pîrîta, Molovata Nouă și Mărcăuți susțin că transportatorii evită aceste sate din cauza drumurilor proaste, iar din acest motiv oamenii ajung cu întârziere la serviciu și se deplasează cu greu în alte localități. Conducerea raionului Dubăsari spune că este pe cale să identifice unele soluții.
Primarul de la Mărcăuți, Alexei Leahu, afirmă că lipsa unei rute regulate de transport spre centrul raional o resimt nu doar locuitorii din acest sat, dar și de la Ustia, Molovata, și altele situate în dreapta Nistrului. Aceștia nu au elementar cu ce se deplasa spre centrul raional Dubăsari, să-și rezolve unele probleme, sau întârzie la serviciu.
„Măcar 2 zile pe săptămână să avem 2 rute regulate de transport cu care oamenii să se poată deplasa din Ustia, Oxentea, Holercani la notar sau oficiul cadastral. În prezent nu avem transport public care să facă legătura dintre satele noastre și raionul Dubăsari”.
Cu aceleași dificultăți se confruntă și locuitorii din Molovata Nouă și Roghi. Primarul comunei Molovata Nouă, Marina Gazea, susține că 2 rute de transport circulă doar dimineata, pe parcursul zilei oamenii sunt nevoiți să se descurce cum pot, dacă vor să ajungă spre alte destinații. Marina Gazea mai spune că din cauza drumului prost, unii șoferi refuză să circule prin satul Roghi.
„Locuitorii satului Roghi au transport numai dimineața, după ora 10 se descurcă pe cont propriu. Din cauza drumului prost din localitate mulți agenți economici nu vor să treacă prin sat, deoarece își distrug microbuzele personale”.
Nu este o excepție nici satul Pîrîta, unde oamenii trebuie se confruntă cu mari probleme pentru a ajunge la Chișinău. Edilul Iurie Soltan, susține că au de suferit atât tinerii, care învață în Capitală, cât și cei care muncesc în Chișinău.
„O parte din locuitorii ne rămân în drum, deoarece microbuzele se încarcă până a ajunge lângă satul nostru”.
Autoritățile raionale iau în calcul asigurarea locuitorilor cu transport public de la Gara Auto Criuleni, de unde oamenii s-ar deplasa cu alte rute spre Chișinău. Președintele raionului Dubăsari, Sergiu Grigoriev, susține că, pentru moment, aceasta ar fi o soluție bună, iar pe viitor, ANTA ar trebui să stabilească rute regulate în aceste localități.
„Vom face o solicitare că primarii să ne prezinte ce rute au nevoie să fie stabilite și un grafic de circulație. Am avut o ședință cu autoritățile din Criuleni, pentru a stabili cum îi putem ajute pe locuitorii din dreapta Nistrului să ajungă măcar aici, de unde vor putea să se deplaseze mai ușor spre Chișinău”.
Amintim că de la 1 martie a intrat în vigoare noul Cod al Transporturilor Rutiere. Astfel, consiliile locale și municipale vor decide programul transportului rutier din localitate în funcție de necesitățile oamenilor. Totodată, intervalul la cursele interraionale urmează să fie micșorat de la 30 la 15 minute.
Autor: Svetlana Bogatu