Economic

Exporturile de cireșe din Republica Moldova către Uniunea Europeană au înregistrat o creștere semnificativă în 2023

În anul 2023, Republica Moldova a exportat circa 2600 de tone de cireșe pe piețele din Uniunea Europeană, conform datelor Asociației Moldova Fruct. Pe mesele europenilor ajung și fructele din satul Cobani, raionul Glodeni, unde un antreprenor local a investit în dezvoltarea unei livezi de cireși pe o suprafață de 28 de hectare.

În livada sa, Valeriu Gheorghiță are 7 soiuri de cireșe, pe o suprafață de 28 de hectare. Antreprenorul spune că unele sunt de soiuri timpurii, altele se coc mai târziu și, până la sfârșitul sezonului, sunt păstrate într-un depozit frigorific, construit recent, cu sprijinul financiar al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

Pentru a fi cât mai competitiv pe piață și a obține un produs calitativ, Valeriu Gheorghiță a construit un sistem de irigare subterană, un bazin de acumulare a apei și o stație de pompare.

„Prin intermediul AIPA am obținut o subvenționare pentru construirea sistemului de irigare. Depozitul frigorific ne-a costat 5 milioane de lei, iar contribuția statului a fost peste 1,4 milioane de lei. Anul trecut numai un camion cu cireșe a plecat spre Rusia, restul fructelor au plecat spre piața europeană, inclusiv Franța”.

O afacere de acest fel, bine organizată, contribuie la bunăstarea localității și asigură locuri de muncă pentru săteni, menționează primarul satului Cobani, Liliana Burlacu.

„Are cei mai mulți paznici angajați, și muncitori zilieri, de aici și impozite plătite primăriei”.

Anul trecut, sezonul de recoltare al cireșelor moldovenești s-a încheiat cu o creștere a exporturilor pe piața Uniunii Europene de 12,5 ori, comparativ cu anul 2022. Fructele au fost exportate în Spania, Italia, Belgia, Olanda, inclusiv Marea Britanie, unde au fost realizate 163 de tone de fructe.

Autor: Svetlana Bogatu

Citește mai mult