Social

Reprezentant OMS: „Imunizarea copiilor a împărțit mamele în două tabere din cauza falsurilor răspândite în spațiul public”

Republica Moldova a reușit să prevină, cu ajutorul vaccinurilor, până la 42 de mii de cazuri de îmbolnăviri la copii și peste 350 de decese, susțin autoritățile din Sănătate. Datele au fost comunicate astăzi, la evenimentul de lansare a Săptămânii Europene a Imunizării, care, în acest an, are genericul „Vaccinarea protejează generații”.

Anul trecut, în baza Programului Național de Imunizări, au fost procurate 1,3 milioane de doze de vaccin. Pentru realizarea acestuia au fost cheltuiți peste 43 de milioane de lei, fiind achiziționate inclusiv vaccinuri împotriva rabiei sau virusului gripal. Secretara de Stat de la Ministerul Sănătății, Angela Paraschiv, a menționat că datorită imunizării Republica Moldova a reușit să reducă din impactul unor maladii infecțioase.

„Dacă în anul 1940 erau înregistrate până la 40 % de decese printre copii din cauza maladiilor infecțioase prevenibile, astăzi, prin vaccinare, am redus acest impact și am reușit să eliminăm difteria, poliomielita. De asemenea, s-a redus numărul de îmbolnăviri. Datorită vaccinării, am reușit să prevenim până la 42 de mii de cazuri de îmbolnăvire și peste 350 de decese”.

Din 1974, când a fost lansat Programul Extins de Imunizare, s-a redus mortalitatea infantilă cu 75 de procente, susține reprezentantul Oficiului Regional al OMS pentru Europa, Rob Butler. Oficialul a remarcat că, în ultimii 50 de ani, s-a reușit eradicarea varicelei și s-a îmbunătățit situația în privința poliomielitei.

„Nu trebuie să ne mințim atunci când vorbim despre reușita imunizării. Anul trecut au fost înregistrate 65 de mii de cazuri de rujeolă la nivel european. Când auzim de astfel ne cazuri nu trebuie să uităm cât de importantă este vaccinarea. Imunizarea copiilor a împărțit mamele în două tabere în ultimii ani, din cauza falsurilor răspândite în spațiul public. Totuși, unii părinții cu care am discutat susțin că vaccinarea este necesară”.

„Când eram copil am fost vaccinat și mi-au rămas semne până acum, chiar dacă am 70 de ani, și nepoții au fost vaccinați”;

„Am administrat copilului toate vaccinurile. Dacă părinții au procedat la fel cu noi, și nu s-a întâmplat nimic, de ce să nu-i vaccinăm și pe copiii noștri”.

Precizăm că, în Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, gratuit, cu acces echitabil la aceste servicii. Scopul principal al Programului Național de Imunizări pentru anii 2023-2027 este menținerea nivelului de acoperire vaccinală de peste 95%, împotriva a 13 infecții.

Autor: Svetlana Bogatu

Citește mai mult