Titus Corlățean: 2023, un an decisiv pentru Republica Moldova, în contextul aderării la UE
Anul 2023 este unul decisiv în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, este de părere președintele Comisiei politică externă în Senatul României, Titus Corlățean. Potrivit lui, țara noastră va trebui să îndeplinească condițiile puse de UE odată cu oferirea statutului de țară candidată pentru aderare la UE. Oficialul român susține că toate reformele sunt importante și ele nu pot fi prioritizate.
„Sunt multe capitole care se negociază și fără să facem priorități, toate sunt importante. Durează un anumit timp. Important e să ai oameni de bună calitate, o expertiză bună în instituții, să ai voință politică, pentru că Republica Moldova va trebui să adopte legi în Parlament, de bună calitate. Am spus-o și eu, au spus-o și alții – România a stat mereu la dispoziția Republicii Moldova, atunci când am avut parteneri la Chișinău, n-a fost cazul de fiecare dată, pentru a adopta o legislație care să ajute Republica Moldova”, a declarat președintele Comisiei politică externă în Senatul României, Titus Corlățean pentru Radio Moldova.
Precizăm că astăzi președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană. Vor fi făcute totalurile progresului obținut, în anul 2022, în realizarea Planului de acțiuni pentru îndeplinirea condițiilor înaintate Republicii Moldova, în contextul acordării statutului de țară candidată la UE. De asemenea, vor fi discutate prioritățile de integrare europeană pentru acest an.
Amintim că pentru a începe negocierile pentru aderare la UE, Republica Moldova urmează să îndeplinească nouă condiții formulate în opinia Comisiei Europene și aprobate de Consiliul European odată cu oferirea, pe 23 iunie 2022, a statutului de țară candidată pentru aderare la UE.