Calendarul Zilei // Romanul „Robinson Crusoe” al lui Daniel Defoe împlinește 305 ani!
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 25 aprilie.
1719: Este publicat romanul „Robinson Crusoe” al lui Daniel Defoe. Cartea este o autobiografie de ficțiune a presupusului autor, al cărui nume este omonim cu cel al titlului romanului, descriind supraviețuirea și viața acestuia după naufragierea sa pe o insulă tropicală din largul coastei Venezuelei de astăzi. Romanul și conținutul acestuia au fost foarte probabil influențate de viața reală a lui Alexander Selkirk, un marinar scoțian care a trăit absolut singur pe o insulă chiliană din Oceanul Pacific. Romanul „Robinson Crusoe” apare în momentul, când scriitorul era urmărit de creditori, manuscrisul fiind vândut editorului William Tylor pentru doar 10 lire sterline. Cartea a fost tradusă în peste 30 limbi, inclusiv cea latină, și ecranizată de mai multe ori în diverse versiuni.
1792: „La Marseillaise”, imnul național al Franței, este compus de Claude Joseph Rouget de Lisle. A fost scrisă în noaptea de 25 spre 26 aprilie, la Strasbourg, imediat după ce Franța a declarat război Austriei. „La Marseillaise” l-a sensibilizat pe Napoleon la Austerlitz, acesta a devenit imnul Revoluției Franceze după ce a fost cântat de către voluntarii din Marseille care intrau în Paris. Versurile reflectă invazia Franței de către trupele străine din Austria și Prusia din acea vreme
1792: A fost executată prin ghilotinare prima persoană.
1859: A început construirea Canalului Suez. Construcția s–a încheiat la 17 noiembrie 1869.
1898: SUA declară război Spaniei, în urma căruia Spania renunță la suveranitatea Cubei și cedează SUA insulele Puerto Rico, Guam și Filipine.
1901: New York a devenit primul stat american în care posesorii de automobile au fost obligați să-și monteze plăcuțe de înmatriculare pe masini. Primele plăcuțe de înmatriculare au fost tipărite manual pe piele sau fier și aveau menirea de a denumi proprietatea prin intermediul inițialelor. Doar doi ani mai târziu, în 1903, primele plăcuțe de înmatriculare eliberate de stat au fost distribuite în Massachusetts. Prima placă, cu numărul "1", a fost emisă lui Frederick Tudor. Până în 1920, cetățenii au fost obligați să obțină noi plăci de la stat în fiecare an. Adesea, acestea ar varia de la an la an, pentru a facilita identificarea de către poliție a înregistrărilor expirate.
2005: România și Bulgaria semnează la Luxemburg Tratatului de aderare la Uniunea Europeană.
2015: Peste 9.000 de persoane au murit după ce un cutremur masiv de 7,8 grade a lovit Nepalul .
S-au născut:
1927: Gheorghe Eșanu, cântăreț de muzică populară, artist al poporului din Republica Moldova. A fost un bariton, și interpreta în special cântece populare și romanțe. În anii 50 fost solist al Capelei Corale „Doina", iar din anul 1954 pînă în 1979 a fost solist al Orchestrei de muzică populară „Fluieraș". A fost artist al poporului din Republica Moldova și a fost decorat cu ordinul „Gloria Muncii”.
1940: Al Pacino, actor american
1969: Renée Zellweger, actriță americană
Au decedat:
1995: Ginger Rogers, actriță și dansatoare americană
2016: Nicolae Esinencu, poet, prozator, dramaturg, scenarist
Sărbători:
Ziua internațională de combatere a malariei
Ziua Internațională a pinguinilor
Ziua Internațională a ADN-ului. In aprilie 1953, au fost publicate primele articole referitoare la structura ADN-ului în revista „Nature”. Ziua de 25 Aprilie a fost declarată Ziua Internațională a ADN-ului în anul 2003, în cadrul Congresului American, recunoscând secvențierea genomului uman ca fiind cea mai importantă realizare din ultimii 100 de ani.